Samlingen påminner om Rares storhetstid

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

SPELA

I fem års tid har recensenter och fans bett Rare att rannsaka sig själva, återgå till hardcore-rötterna och göra avbön för sina hemska Kinect-spel.

Nu svarar det ikoniska spelföretaget – genom att ta en lång titt i spegeln, och bjuda in en samlad spelvärld att studera vad de funnit där.

”Rare replay”, en mastig samling som rymmer 30 spel, är inte bara en jubileumsbox avsedd att uppmärksamma det faktum att Rare fyller 30 i år. Det är också ett försök att övertyga alla cyniker om att studion inte glömt var den kommer från.

Urvalet är tänkt att spegla Rares bidrag till spelhistorien över tid, och inkluderar därför en hel del 80-talsdynga som ”Gunfright”, ”Underwurlde” och ”Sabre wulf”. Dessutom saknas Rares allra största succéer på grund av rättighetsskäl: ”Donkey Kong country”-sviten till Super Nes och den banbrytande Nintendo 64-shootern ”Goldeneye 007”.

Påminner om storhetstiden

Men det här hindrar inte ”Rare replay” från att glimra som en bortglömd egyptisk kungagrav. Samlingen kryllar av påminnelser om Rares storhetstid, innan studion såldes av Nintendo till Microsoft och inledde sin kreativa kraschlandning. ”Banjo-Kazooie” är inte långt efter ”Super Mario 64” när det gäller plattformsdesign, ”Blast corps” bisarra demoleringskoncept är lika unikt idag, ”Conker’s bad fur day” är fortfarande ett genuint komiskt spel, och ”Perfect dark” en av ytterst få perfekta förstapersonsskjutare.

Svårt att sansa sig

Bara dessa fyra spel gör ”Rare replay” till den bästa spelsamlingen sedan Valves ”The orange box”. Addera ytterligare ett tiotal mer än hyfsade titlar, rikligt extramaterial samt ett ”Nes remix”-liknande läge där de äldre spelen ges nya utmaningar – och det är svårt att inte bli vimmelkantig av lycka inför det sanslösa utbudet.

Vad framtiden än döljer i sitt sköte har Rare åtminstone tillfälligt lyckats mäkla fred med sina fans.

Som ursäkt betraktad är nämligen ”Rare replay” så nära man bara kan komma.

Spela även...

”The orange box” (pc, Mac, Linux, Xbox 360, Playstation 3). Tre fantastiska ”Half-life”-spel, multiplayerfesten ”Team fortress 2” och briljanta fps-pusslaren ”Portal” väntar den som ger sig i kast med Valves brandgula samlingsbox. En bättre deal existerar knappt – varken i spelvärlden eller utanför den.

Just nu: inväntar vi den patch som Rare utlovat, och som ska erbjuda nya kontrollmetoder till vissa spel. Framför allt ”Jet force gemini” är tyvärr näst intill ospelbart i sin ursprungliga form.

Visste du att… det kan komma att släppas ännu mer Rare-klassiker som dlc-material till ”Rare replay” i framtiden?

Så bra är alla spel i ”Rare replay”-samlingen!

Jetpac ➕➕

Atic atac ➖

Lunar jetman ➖

Sabre wulf ➖

Underwurlde ➖

Knight lore ➕

Gunfright ➕

Slalom ➕➕

RC pro-am ➕➕➕

Cobra triangle ➕➕➕

Snake rattle ’n’ roll ➕➕

Digger T Rock ➕

Solar jetman ➕

Battletoads ➕

RC pro-am II ➕➕➕➕

Battletoads arcade ➕➕

Killer instinct gold ➕➕➕

Blast corps ➕➕➕➕

Banjo-Kazooie ➕➕➕➕➕

Jet force gemini ➕

Perfect dark ➕➕➕➕➕

Banjo-tooie ➕➕➕

Conker’s bad fur day ➕➕➕➕

Grabbed by the ghoulies ➕

Perfect dark zero ➕➕

Kameo: Elements of power ➕➕

Viva piñata ➕➕➕➕

Jetpac refuelled ➕➕➕

Viva piñata: Trouble in paradise ➕➕

Banjo-Kazooie: Nuts & bolts ➕➕➕

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN