Amazon menar allvar med spelsatsningen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Tales from deep space är en polerad pärla till app – med underskön grafik

1 av 17

PLATTFORM Du tittar på bilderna ovan och ser ett gulligt plattformsäventyr med fin grafik.

Sony, Nintendo och Microsoft tittar på dem och ser sin domedag.

Ryktena har mullrat oroligt kring Amazon ända sedan mediagiganten utannonserade sina planer på att även bli en spelgigant. Planer som dock – efter att företaget slukat utvecklare som Double Helix (”Strider”, ”Killer instinct”), Reflexive Entertainment (”Wik and the fable of souls”) och monstruöst populära streamingtjänsten Twitch – förblivit grumliga.

Mediaboxen Fire TV, med sin skräddarsydda handkontroll och relativt simpla app-spel, alstrade inte tillnärmelsevis lika mycket hajp som Valves Steam Box-koncept. Sedan den enorma Twitch-affären ifjol har det dessutom inte blivit några fler spektakulära uppköp. Vad som planeras i Amazons mötesrum och designlabb är fortsatt höljt i dunkel.

För tankarna till ”Bully”

”Tales from deep space” är inte spelet som kommer kasta särskilt mycket ljus över situationen. Men det avslöjar åtminstone en sak: Amazon skojar inte med sin spelsatsning. Det här är en tajt, polerad liten pärla till app, med vacker Pixar-grafik och ett bitvis sagolikt dynamiskt soundtrack – som för tankarna till både ”Bully” och ”Psychonauts”. Även pekskärmskontrollen är osedvanligt slipad – vilket är tur eftersom man blir tvungen att växla fram och tillbaka en hel del mellan sina två karaktärer. (Man styr den aktuella filuren genom att helt enkelt dra tummen åt ett visst håll – istället för att tvingas använda idiotiska ”virtuella spakar”. Även skjutandet är föredömligt enkelt.)

Förtrollande värld

Pusslen är välavvägda, atmosfären finstämd, och bortsett från tämligen anmärkningsvärda aliasing-problem är grafiken en fröjd för samtliga ögon. Omgivningarna är finurligt uppbyggda i lager, vilket ger en slående djupkänsla när rör sig i sidled – man känner verkligen att man bara scrollar sig igenom ett litet utsnitt av en mycket större värld, som finns där på riktigt inne i ens telefon. Det händer hela tiden saker både i för- och bakgrunden: utomjordingar som gestikulerar vilt vid marknadsstånd, tåg som susar förbi, kypare som spatserar omkring med drinkbrickor.

Vågar kräva Iphone 5S

Utvecklaren Frontier Developments (”Elite: Dangerous”, ”Kinectimals”) är inte direkt ensam om att räkna ut hur mycket livlig rekvisita kan göra för atmosfären i ett plattformsäventyr, men de är en av få studior som har råd att omsätta insikten i praktiken. Det säger en del om produktionsvärdena att spelet vågar kräva att man har minst en Iphone 5S. Man anar att Amazons pappa Jeff Bezos öppnat plånboken på vid gavel för att finansiera spelutvecklingen, och han har ingen anledning att ångra sig.

Trots denna lilla triumf är det dock fortfarande svårt att komma med några profetior om vad framtiden har i sitt sköte för Amazons speldivision.

Men en sak kan jag förutspå redan nu: du kommer ångra dig om du inte laddar ner ”Tales from deep space”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN