Markus Persson: ”Vi skämde bort de anställda”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Minecraft-stjärnan Markus ”Notch” Persson talar ut för första – och sista – gången: ”Vi skämde bort dem”

1 av 5 | Foto: FAKSIMIL FORBES
Svensken hamnade inte bara på miljardärslistan utan pryder även framsidan av tidningen.

Markus ”Notch” Persson tjänade miljarder när hans succébolag köptes upp av Microsoft.

Nu berättar "Minecraft”-stjärnan om känslorna efter de anställdas kritik.

– Deras reaktioner sårade mig, säger han i en lång intervju i den amerikanska tidsskriften Forbes.

Markus ”Notch” Persson, 35 är hjärnan bakom framgångssagan Minecraft. I december snuvade han Beyoncé och Jay-Z på drömhuset i Los Angeles, när han bjöd 540 miljoner kronor för den 2000 kvadratmeter stora lyxvillan. Förra året köptes Perssons bolag Mojang upp av Microsoft för 18 miljarder kronor. ”Det handlar inte om pengar, det handlar om att behålla förståndet” skrev han på Twitter då.

Sårad av reaktionerna

Försäljningen väckte stora reaktioner världen över, och parodierades bland annat av amerikanske talkshow-värden Conan O'Brien, som iscensatte en sketch när Markus Persson firade affären med att bygga en strippklubb. I den amerikanska tidskriften Forbes berättar Minecraft-skaparen nu om reaktionerna från bolagets anställda när köpet blev klart. Bland annat uttalade sig anonyma personer på företaget om att de kände sig besvikna över hans beslut.

– Vi skämde bort dem, och deras reaktioner sårar mig, säger Markus Persson. 

Han berättar också om oron över vad fansen skulle tycka om miljonaffären.

– Dagen vi berättade det tänkte jag stänga ner mitt Twitterkonto, för jag trodde inte jag skulle klara av det. Men folk var överraskande okej med det, säger han.

Dejtar på Tinder

2012 skiljde sig Markus Persson från sin dåvarande fru, efter bara ett års äktenskap. Nu jobbar han på att ta igen alla år han tillbringat framför datorn – med hjälp av fest och dejting. Han har bland annat testat den populära dejtingappen Tinder, berättar han i Forbes.

– Men det fungerar dåligt. I Sverige är Tinder hemskt, det finns typ fyra personer där. Och fest är inte ett vettigt sätt att bränna pengar, men det är kul.

I en forumtråd på sajten Reddit har Markus Persson tidigare berättat att han har svårt att vänja sig vid sin nya välbärgade livsstil, men att han är väldigt tacksam.

– Jag brukade vara tacksam för att ha blivit född i Sverige, och för att ha ett jobb som låter mig ha den fritid som behövs för att jag ska växa som människa, och jag har än mer att vara tacksam för nu, skrev han som svar på fansens frågor om hans ekonomiska framgångar.

Missa inte: Häng med in i Markus Perssons lyxmansion i Beverly Hills – bildextra från überlyxen

Publicerad: