Lyckas inte skapa en egen spelvärld

Uppdaterad 2015-03-25 | Publicerad 2015-02-13

Telltales nya Game of thrones-episod saknar riktning och mening

DRAMA Efter två trevande episoder vet jag fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka om Telltales försök att göra spel av ”Game of thrones”. Men jag vet det här: om ”The lost lords” var en tv-episod hade det varit en av de svagaste i serien hittills.

Precis som ”Iron from ice” försöker den etablera en stark grund. Berättelsen om huset Forrester är tänkt att rikta perspektivet mot människorna i utkanten av Westeros – de som inte tillhör de stora familjerna eller de rika ättelinjerna. Det är en hemsk miljö att leva i för alla utom några få förunnade.

Maktlöshet och tvivel

”The lost lords” är en långsam episod som försöker gestalta maktlöshet och tvivel. Det här fungerar tyvärr inte så bra som det borde göra. Här finns samma starka manus som Telltale gjort till sitt signum, men de tycks inte riktigt veta hur de ska forma berättelsen den här gången. Deras bästa trick har alltid varit att de fått spelaren att känna sig som en regissör för dramat, men i ”The lost lords” känns det i stället som att allt sker bortom min kontroll.

Bara ett komplement

Fokus ligger istället på striderna, och de rycker mig ur fiktionen gång på gång. De är beroende av ett flyt som den klumpiga kontrollmetoden inte kan erbjuda. Jag möts av en game over-skärm i nästan varje actionsekvens. Man kan höra hela Telltale-konceptet knaka i fogarna när det händer. Det här är helt enkelt inte progressiv speldesign 2015.

Men framförallt känns ”The lost lords” som en berättelse som mest existerar i hålrummen mellan tv-avsnitten. Där tidigare Telltale-serier som ”The walking dead” och ”The wolf among us” gjort världarna de baseras på till sina egna är ”Game of thrones” bara ett komplement till en större story. Det är fortfarande oklart vad Telltale egentligen vill med det här spelet, vari dess interaktiva styrka egentligen ligger.

I två episoder har Telltale undvikit de här frågorna. I den tredje måste de börja formulera ett svar.

Carl-Johan Johansson