Kritiken mot OS: ”Bästa inte med”

Norlander om OS-golfens startfält

Uppdaterad 2021-07-27 | Publicerad 2021-07-26

TOKYO. På plats för sitt livs första OS.

Då inleder Henrik Norlander, 34, med att kritisera upplägget.

– Ska OS-golfen få samma status som majors måste de bästa i världen vara med, säger han.

För att förtydliga:

Henrik Norlander är stolt över att representera Sverige i OS.

Danderydsonen spelade mycket landslagsgolf i sina ungdomsår, men har bott i USA i 14 års tid och är numera sällan hemma i Sverige.

– Så det här känns coolt. Riktigt häftigt att få vara med i en trupp igen i stället för att bara representera sig själv. Bara att stå här med blågula kläder på sig … det är riktigt kul, säger han.

Det han ogillar är hur startfältet i OS-golfen ser ut.

USA stoppas

Till skillnad från majortävlingar där samtliga av världens bästa spelare deltar i ett omkring 150 man stort startfält, består OS-golfen bara av 60 spelare – varav en hel del ”nobodies”.

Paraguayanen Fabrizio Zanotti (rankad 280 i världen) är här. Likaså Galvin Kyle Green (286) från Malaysia och kinesen Ashun Wu (315).

Samtidigt tvingas en handfull världsstjärnor stanna hemma eftersom USA, som har nio av de tolv bäst rankade spelare i världen, bara får skicka fyra.

En del av tjusningen med OS? Absolut.

Men också en del av dess brister, tycker Henrik Norlander.

– Det är väl jättebra att många nationer är representerade, men om OS-golfen ska bli riktigt stor och få samma status som våra fyra majors, då måste de bästa i världen vara med, säger Norlander.

Han föreslår två simpla regeländringar:

1) Utöka startfältet från 60 till 100.

2) Låt topp 30 i världen få en gratisplats.

– Sedan kan man fortfarande ha två platser per nation. Men ja, så länge topp 30 i världen är med. Det räcker, säger Norlander.

Alex Norén fyller i:

– Men då ska man göra likadant i alla sporter, säger han och lyfter fram pingisen som ett exempel.

Där har världsmakten Kina bara två herr- respektive damspelare med i OS.

– Det tycker jag är konstigt, säger Norén.

”Hade varit extremt stort”

Samtidigt är det just de något udda reglerna som gör att han och Norlander över huvud taget får vara med. Utan dem hade deras världsrankning (92 respektive 128) inte räckt till.

– Så jag är nog ändå för att vidga sporten och försöka göra den starkare på så vis, säger Norén.

På frågan om han hellre lägger beslag på ”Claret Jug” (trofén man för för att vinna British Open, en av golfens fyra majors) eller ett OS-guld svarar han:

– Just nu skulle jag värdesätta ”Claret Jug”, alla gånger. Men jag skulle nog värdesätta ett OS-guld extremt högt efter karriären. Just hela upplevelsen med svenska folket. Vi golfare är så himla individualiserade; vi flyttar till USA för att spela där, vilket gör att man förflyttas lite från det man växte upp med. Att få komma tillbaka till Haninge, där jag växte upp, med en OS-medalj hade varit extremt stort. Jag vet att alla där hemma hade älskat det, säger Norén.

Herrarnas golftävling startar nu på torsdag. Både Alex Norén och Henrik Norlander gör debut i OS-sammanhang. I Rio 2016 gjorde golfen comeback i OS-programmet efter 112 års frånvaro. Då tog Henrik Stenson silver.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.