Utslaget ur OS – Ljubomir Vranjes sågar domarna: ”Vi tillåts inte vinna”

Uppdaterad 2021-08-06 | Publicerad 2021-08-03

Tappra insatser räcker inte alltid.

De svenska handbollsherrarna föll i OS-kvartsfinalen mot Spanien med 34–33.

– Vi tillåts inte vinna i den här matchen, säger en förbannad Ljubomir Vranjes i discovery +.

Spanien blev för svåra för de svenska handsbollsherrarna. Ett par minuter i mitten av den andra halvleken blev avgörande för en spansk vändning. Det slutade med förlust.

Lagkaptenen Jim Gottfridsson är tom på ord efteråt.

– Vi gör en fantastisk bra landskamp, men vad gör det?

Den första 30 minuterna blev en målfest – åt båda håll. Spaniens målvakter hade bara en räddning, och linjejätten Fredrik Pettersson och kantkonstnären Hampus Wanne var heta från start.

20–18 i halvtid betydde att detta var den mest målrika slutspelshalvleken i ett OS på herrsidan, någonsin.

Och det Sverige vi fick se i dag var något helt annat än det slarviga, veka laget vi sett i gruppspelet (utöver Danmarksmatchen). Andreas Palicka stod pall för det mesta, Jim Gottfridsson ångade på och Jonathan Carlsbogård stormade igenom det spanska försvaret.

”Det är löjligt”

Men det var ett par minuter i den andra halvleken som blev avgörande. Sverige hade med tio minuter kvar en fyramålsledning – en ledning som försvann bara på två minuter.

De tyska domarna stod för ett par svaga beslut, bland annat en utvisning på Felix Claar.

– Det är löjligt vad det förstör sporten, jag blir så förbannad, säger Ljubomir Vranjes i tv-studion efteråt.

Men fem minuter kvar tog Spanien ledningen med två mål – och släppte den aldrig. Sverige hade heller inte nerverna från straffpunkten – man hade fyra straffar i ribba eller stolpe.

– Det är inte godkänt. Vi skulle till semifinal, säger Felix Claar efter matchen.

”När får vi en sån här chans igen?”

Och domarkritiken fortsatte även efter matchen. I discovery satt en ilsken Vranjes.

– Vi tillåts inte vinna den här matchen. Det är helt horribla beslut av domarna, jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger han.

Efter matchen möts pressen av flera tomma ansikten.

– När vi ger dem ett lillfinger tar de hela armen. De straffar oss ordentligen och duktigt, säger Gottfridsson.

– Vem vet när vi får en sån här chans igen?

Niclas Ekberg under Sverige-Spanien i OS-kvartsfinalen.