Johaug tackar Frida efter nya VM-guldet

”Väckte en liten djävul i mig”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Ingvild Flugstad Östberg tröttnade till slut på att höra hur långt efter Frida Karlsson hon var.

För Therese Johaug var den 19-åriga svenskans sensationella genombrott mer välkommet.

– Glädjen i att vinna loppet i dag är större eftersom jag vet att jag verkligen tvingades gå ner i källaren, säger Johaug.

Frida Karlsson tog ett sensationellt VM-silver på tio kilometer efter att bland annat ha krossat norska stjärnan Ingvild Flugstad Österberg med över 23 sekunder. På presskonferensen efter tävlingen berättade Östberg själv om förvåningen i spåret.

– Jag fick mest höra hur långt efter Frida jag var. Jag var inte så intresserad av det eftersom jag var så långt efter, säger norskan om sekunderingen längs spåret.

”Glädjen är ännu större”

Mer intresserad av mellantiderna var storfavoriten Therese Johaug.

– Jag hörde att det bara var fyra sekunder före och då tänkte jag bara att ”nu skärper du dig”. Då vaknade en liten djävul i mig och sa att ”det här ska jag ha”. Då klarade jag också av att samla mig och fick sen höra att jag hade tio sekunder in mot stadion. Jag är otroligt stolt över att det var i de lätta partierna med stakning som jag klarade av att ta de sekunderna på Frida, säger Johaug som till sist vann med 12,2 sekunders marginal.

30-åringen har utklassat motståndet den här vintern och vunnit alla distanstävlingar hon ställt upp i. Faktum är att Johaug varit så överlägsen att hon efter sitt andra VM-guld nu tackade Frida Karlsson då hon menar att utmaningen från svenskan gjorde segern ännu sötare.

– Glädjen i att vinna loppet i dag är större eftersom jag vet att jag verkligen tvingades gå ner i källaren. Det har varit en kamp och nu är jag bara extremt stolt över att jag klarade av att ta det även när det blev en sekundstrid.

Hade du sett framför sig att det var Frida Karlsson som skulle utmana dig?

– Nej, jag trodde kanske inte att det skulle vara hon. Jag hade tippat henne topp fem i dag eftersom hon var så bra på skiathlonen men att hon är nummer två är helt överväldigande.

”Hade inte valt samma nummer igen”

Svenska damtränaren Stefan Thomson menar att Karlsson kanske till och med hade kunnat slå Johaug om det var svenskan och inte norskan som haft tider att gå på. Johaug bekräftar också att hon hade fördel av att starta efter 19-åringen.

– Det betydde mycket för mig, absolut.

Hade Frida kunnat slå dig annars?

– Jag vet inte hur det hade gått om vi startat samtidigt. Det blir bara spekulationer.

Samtidigt menar Johaug att hon också hade en nackdel av att starta så sent eftersom föret blev sämre.

– Jag hade inte valt samma startnummer igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE