”Unga tar ihjäl varandra – det är katastrof”

Ilir Latifi, 35, om sin långa resa från Rosengård till världseliten och besvikelsen på svenska politiker

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2018-12-29

Klassiska arenan The Forum i Inglewood i Los Angeles står värd för nattens gala där Ilir Latifi ska fajtas. ”Lyftkranen från  Rosengård” har tagit sig ut i världen och blivit ett framgångsrikt namn i UFC, men han har kvar sitt samhällsengagemang.

LOS ANGELES. Om Alexander Gustafsson söndag morgon står med UFC-bältet runt midjan kan bäste kompisen Ilir Latifi på samma gala blivit hans förste utmanare om titeln i lätt tungvikt.

– Finns inte en chans att vi kommer att mötas, säger Ilir.

Om Alex vinner och Ilir vinner så får Latifi i stället börja att äta upp sig till tungviktare.

– Jag har varit bland topp fem i ett år nu, så jag har varit där och nosat på en titelutmaning men det har handlat om vem av mig och Alex som skulle komma till chansen först. Nu är det som det är och då tar vi det därifrån.

Om du vinner över Corey Anderson och Jones vinner över Alexander, då vill du ha en titelmatch mot Jones?

– Absolut. Jag skulle gärna möta honom.

Trots pikogrammen? (Spår av den anabola steroiden turinabol hittades nyligen i ett test av tidigare dopningsavstängde Jon Jones, reds. anm.)

– När man har förberett sig som fighter, som jag och Alex har gjort, och står där den dagen har man ett självförtroende som gör att oavsett vilka förutsättningar som gäller spelar det ingen roll. När Alex mötte honom första gången var Jones förmodligen inte ren då heller. Det blev en jämn match och många tycker att Alex vann.

Jag antar att ni internt pratar ganska mycket om dopning. Att Jones är dopad tror förmodligen alla, men är det många som är dopade i MMA?

– Innan testerna började för fyra-fem år sen så speciellt här i USA och i Brasilien var det kanske ganska vanligt med dopning. I och med att det inte var förbjudet var det inget olagligt. Vissa preparat testade man inte efter. Man undersökte bara urin. När man började att kolla blod åkte många fler fast och man såg vissa som verkligen dalade i kvalitet.

Att dopa sig i MMA innebär att man gör sig farligare.

– Absolut. Det blir inte lika villkor. Du kan träna mer. Du kan återhämta dig snabbare från skador.

– Dom påpekar hela tiden att det är en sån liten mängd Jones åkt fast för men det handlar inte om mängden. Människorna som håller på med det här får svårt att prestera utan dopning. Det blir en mental grej. När han inte har tagit något gör det mentala att han inte presterar lika bra. Det handlar inte om hur mycket eller om vad det är.

Bör man ha livstidsavstängning för dopning i kampsporter?

– Kanske inte efter första gången. Alla kan göra ett misstag. Det handlar om situationen. Folk har åkt dit på att de använt tillskott som tillverkats i fabriker där det både tillverkats kosttillskott och läkemedel. Misstag kan ske, men det sker inte tre-fyra gånger.

Lyftkranen från Rosengård har tagit sig ut i världen och blivit berömd. För inte så länge sen bjöds han in till Albaniens president Ilir Meta. På bilderna som kablades ut sitter de två och diskuterar i regeringskansliet. Latifi är mycket populär i Albanien trots att han är både född och uppvuxen i Sverige.

– Jag har albanska rötter. Det är en del av min identitet. Jag representerar två nationer med stolthet. Jag blir väldigt väl välkomnad i Albanien och Kosovo av regeringarna där.

– Jag skulle inte kunna förutse den resa jag har gjort på egen hand. Det är inte som i fotboll där du har MFF eller Barcelona bakom dig och blir en världsstjärna. Det här är något jag har gjort privat ihop med familj, vänner och tränare. Kämpat många år. En otrolig och galen resa som känts som en dröm ibland.

Ilir har alltid haft ett stort samhällsengagemang.

– Utvecklingen vi ser i Malmö och resten av Sverige är tragisk, men det är inget förvånande för mig. Jag sa för tio år sen att vi var på väg i fel riktning. Att vi var tvungna att ta tag i den växande generationen. Våldet eskalerar till en helt annan nivå än förr och det mest tragiska är att folk i dag inte ens längre reagerar för det.

– Vi måste sätta stopp för det här. Vad är det som har gått snett? Varför väljer våra ungdomar den här vägen? Vad ger vi dem för möjligheter att växa och utveckla sina drömmar i livet?

– Som enskild individ är det svårt att göra något åt det. Det är ett stort samhällsproblem som man måste ta tag i på nationell nivå. Det är inte ett Malmöproblem. Inte ett Rosengårdsproblem. När någon blir skjuten i Rosengård är det inte ett Rosengårdsproblem. Det är ett Sverigeproblem.

”Idrotten var det enda vi hade”

Numera bor han mestadels i Stockholm där han tränar ihop med bland andra Alexander Gustafsson och han ser samma problem i huvudstaden som i Malmö.

– Men så länge som det inte händer i våra riksdagsledamöters bakgård är det inte ett nationellt problem. Därför att det sker där de socialt utstötta lever, i de segregerade områdena. Så länge som det inte påverkar ”överklassen” eller människorna som har det bättre blir det inte ett nationellt problem.

– Vi har områden där det enda val som finns i ungdomars huvuden är att bli kriminella. En jättetragisk utveckling. Du kan inte isolera problemet, det kommer att spridas. Jag är ingen politiker. Bara en vanlig människa som vuxit upp i de här områdena och ser problematiken som finns där. Hur svårt det är för vissa unga att skapa något annorlunda för sig. Vi har så många tafatta som inte reagerar. Det har snart gått fyra månader utan att vi fått en regering. Vad händer? Det är katastrof att unga människor tar ihjäl varandra.

När han växte upp fanns det också problem på Rosengård. För Ilir blev brottningen det som styrde honom rätt.

– Idrotten var en fantastisk grej. Det var det enda vi hade i Rosengård förutom en stabil familj. Idrotten vägleder ungdomar på ett bra sätt. Idrottslivet är viktigt. Föreningslivet är viktigt. Fritidsgårdarna är viktiga för ungdomarna men i dag ser du inga fritidsgårdar i Rosengård. Där finns i dag väldigt få saker som kan vägleda ungdomar rätt, säger Ilir Latifi.

Latifi och Gustafsson tävlar just nu i samma viktklass, men räkna inte med att få se dem mötas i oktogonen.

Matchen mellan Jon Jones och ”The Mauler” avgörs natten till söndag (start cirka 05.00) och sänds på Viaplay.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.