Andreas Bergwall om sonens hjärttransplantation

Han frågade: ”Betyder det att jag kan dö då?”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Andreas Bergwall med sonen Oscar, 10.
Foto: Magnus Glans SVARTPUNKT AB / SVARTPUNKT AB
Andreas Bergwall med sonen Oscar, 10.

Andreas Bergwall har vunnit allt i bandyvärlden – flera gånger om.

Men den viktigaste segern var sonen Oscars lyckade hjärttransplantation. I magasinet Hjärtebarnet berättar de båda om den tuffa tiden:

– Oscar frågade: ”Nu när min operation skjutits på, betyder det att jag kan dö då?”, säger Andreas Bergwall.

Med sju VM-guld, fem SM-guld och elva utnämningar till världens bästa målvakt är Andreas Bergwall en av de största i bandyhistorien.

Men vid sidan av bandykarriären har Bergwall-familjen kämpat med ovissheten runt sonen Oscar.

Oscar föddes i februari 2008 med ett så kallat enkammarhjärta, där endast en kammare tar emot blodflödet. I magasinet Hjärtebarn minns Andreas Bergwall hur det gick upp för honom att sonens hjärtproblem var riktigt allvarliga.

1 av 5 | Foto: Magnus Glans SVARTPUNKT AB / SVARTPUNKT AB

– När vi var på ultraljudet kom ena läkaren efter den andra in i rummet. Efter ett tag vände sig en av dem till oss och sa ”ja, vi ger i alla fall inte upp”.

”Kommer aldrig glömma det”

– Det blev en extremt konstig känsla, att kastas från att tro att allt är okej – till att det var allvarligt. Det är en sån sak jag aldrig kommer glömma, säger han.

Flera operationer följde och den sista var planerad till augusti förra året. Men den sköts upp och då nioårige Oscar tvingades fundera på frågor ingen nioåring ska behöva tänka på.

I bilen hem från en fotbollsträning frågade han:

”Nu när min operation skjutits på, betyder det att jag kan dö då?”.

– Men då svarade jag snabbt ”nej, för om det fanns risk för det så hade de opererat dig på en gång”. Men det är kloka och modiga ord från en så liten kille, säger Andreas.

”Vi åkte direkt till sjukhuset”

En elva timmar lång operation blev det. Till en början var den lyckad men kort senare fick Oscar problem med syresättningen.

– De var mycket lägre än efter operationen, så vi förstod att något inte stod rätt till. Vi åkte direkt till sjukhuset, och där tog det inte lång tid innan det visade sig vara allvarligt. Hjärtsviktsvärdet var uppe i 16 000, det ska ligga under 100, säger Andreas till magasinet Hjärtebarn.

Då var transplantation enda alternativet och efter att ha tillbringat julen 2017 på sjukhus kom så dagen då man hittande ett passande hjärta.

Dagen då Oscars liv förändrades.

Direkt här han fick komma hem minns han hur energin var helt annorlunda.

– Jag sprang upp för pulkabacken igen och igen. De andra var trötta och ville sluta, men jag ville bara fortsätta.

Publicerad:

LÄS VIDARE