Hamilton kan missa titeln – även om han tar tionde segern

Vinner Lewis Hamilton VM-finalen har han tagit tio segrar i år.

Det är fler än någon annan.

Ändå kan han missa VM-titeln.

Redan under inledningen av årets F1-säsong såg det ut som om de två senaste årens mästare gett upp titeln. Nico Rosberg vann fyra lopp i rad innan de båda kolliderade i Spaniens GP.

Därefter kom Hamilton tillbaka och tog ledningen i VM.

”En enorm utmaning”

Men efter sommaren tappade han det och skiljer det 12 poäng när ett enda lopp återstår.  Vinner Hamilton det tar han sin tionde seger för säsongen – ändå är det inte säkert att det räcker till VM-titeln.

– Säsongen har varit en enorm utmaning, men numera har jag förmågan att förvandla något negativt till någonting positivt och det har jag tränat ännu mer på i år, sa Hamilton på presskonferensen inför morgondagens VM-final i Abu Dhabi.

– Jag låg 43 poäng efter och trodde att det skulle vara omöjligt att komma ikapp. Sedan lyckades jag och vände det till min fördel. Därefter halkade jag efter igen och var 33 poäng bakom honom, men nu har jag snart hämtat in det också. Årets säsong visar att allt är möjligt, bara man tror på det.

Hamilton hade VM-ledningen när serien gick på sommaruppehåll, därefter kom Rosberg tillbaka och vann tre lopp i rad. Han tog en liten ledning, men när Hamilton bröt Malaysias GP tappade britten plötsligt 15 poäng och när Rosberg vann i Japan skiljde det plötsligt 33 igen – när fyra lopp återstod.

Pallen räcker för Nico

Då kändes säsongen avgjord – men eftersom Hamilton radat upp segrar är det jämnt inför finalen. Rosberg behöver en pallplats för att säkra titeln, men Hamilton tänker inte skänka bort någonting.

– Jag kan inte ge upp och jag kommer inte heller att göra det. Man vet aldrig vad som händer, säger han.

– Även om det verkar omöjligt så ...

Feltryck gav titelmiss

2007 ledde han VM inför finalen, men på det tolfte varvet av säsongens sista lopp tryckte han in fel knapp på ratten vilket gjorde att han fick starta om alla system och varken kunde gasa eller växla, det ledde till att han rasade ner till sista plats. Det misstaget gjorde att han förlorade titeln.

2008 fick han sin revansch – och säkrade sin första mästartitel i den absolut sista kurvan av säsongens absolut sista lopp.

ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 VM-fajten

Nico Rosberg leder VM, men Lewis Hamilton har inte gett upp. Det gör att vi kan se fram emot en spännande final på söndag. Start kl 14.00

2 Bernie Ecclestone

KVeckans snackis är hans nya förslag om att köra två F1-race per helg. Ett kval där snabbaste varvet ger startordningen i det första loppet. Där delas det ut poäng och det lägger också grunden till startordningen i det andra. Inget lopp ska vara längre än 40 minuter, tycker F1-pampen.

3 Jimmie Johnson

Han har skrivit historia. Han vann den kaotiska finalen och har nu tagit sju titlar i NASCAR sprintcup, lika många som legendarerna Richard Petty och Dale Earnhardt.

4 Felix Rosenqvist

Det blev en VM-medalj i F3. Svensken ville ha en titel, men röda flaggor under kvalet satte stopp för hans chanser att vinna loppet i Macao för tredje gången. Han körde mästerligt, tog in fyra placeringar i finalen och slutade tvåa. Återigen visade han vilken fantastisk racerförare han är.

5 Mattias Ekström

Han har redan säkrat VM-titeln i rallycross. När säsongsfinalen avgörs i Argentina kan hans team också vinna märkes-VM.

6 Sebastien Ogier

Han vann VM med VW, nu lämnar den tyska tillverkaren WRC och vad gör Ogier? Citroën, Ford eller ligger det någonting i ryktena att Red Bull vill köpa VW:s bil till 2017 och starta ett eget team?

7 Eriksson x 2

F3-föraren Joel och rallycrossföraren Kevin har båda nominerats till FIA:s pris  ”Action of the year award”. Fansen röstar fram sin favoritmanöver och mot de båda svenskarna ställs bland annat F1-föraren Max Verstappen, WTCC-mästaren José Maria Lopez och rallyföraren Kris Meeke.

8 Thed Björk

Han körde in som tvåa i det andra loppet när WTCC körde i Qatar i går kväll. I det första var han sexa. Robert Dahlgren var sjua i det första, men bröt det andra efter en incident i starten. Därmed är Volvos premiärsäsong över - och den avslutades på prispallen.

9 Marcus Ericsson

F1-föraren har skrivit ett nytt kontrakt med Sauber för 2017. Enligt uppgifter i Tyskland blir han teamkompis med Pascal Wehrlein som kört för Manor i år och vann DTM med Mercedes 2015. Tysken stöttas av Mercedes fabriksteam.