Skidstjärnornas hemliga låda: ”Pusselbit för Kalla”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

TORSBY. Här är bilderna på skidstjärnornas hemliga träningsredskap.

En svart låda som lär väcka nyfikenhet i Norge, tippar fystränaren Stefan Thomson.

– Det tror jag nog, säger han.

När Sportbladet nyligen besökte Torsby skidtunnel för att följa damlandslagets träning fanns det en detalj som lockade intresset lite extra.

En svart låda.

Den stod på konstsnön, med locket nedfällt. På det vita underlaget bredvid låg två selar.

Stefan Thomson, fystränare för Charlotte Kalla och numera damlandslaget, skojade lite om lagets hemlighet när Sportbladet närmade sig lådan.

1 av 4

Det var nog inte meningen att vi skulle se den, men när upptäckten var gjord hade Stefan Thomson inga problem att visa och berätta om träningsredskapet.

Ett hjälpmedel som han tror kommer att göra de norska skidstjärnorna nyfikna.

– Ja, det tror jag. Nog tror jag att är en grej som kommer att kunna synas i skidspåren framöver. Framförallt på sprintsidan, säger han.

Har norrmännen en liknande låda?

– Nej...

Redskapet fungerar på så sätt att åkarna via en sele, som spänns runt höfterna, kopplar fast sig i linorna som löper ut från maskinen. Stefan Thomson kan via sin surfplatta välja belastning för att ge åkarna det rätta motståndet när de sprintar iväg på ett fartdrag på hundra meter.

– Man börjar med ett kilo och det är ganska mycket. Det är inte alla som klarar tre-fyra kilo. Det blir många watt extra, säger han.

Träningen är styrkemässig, men ger också en bild av hur åkaren använder sin teknik under belastade förhållanden i höga farter. Här finns möjlighet till snabb och tydlig feedback.

– Genom motståndet tvingar man kroppen att använda musklerna ännu mer och när du släpper loss går det ofta fortare, säger Stefan Thomson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla, som arbetat med Stefan Thomson i flera år, har kört med redskapet i två år.

– Det är en pusselbit av många för Charlotte. Vi ser det som en relevant del i styrketräning och sen att man får den tekniska feedbacken, säger Stefan Thomson.

Åkarna som testat är positiva

Han började jobba i längdlandslagets träningsstab i våras när Magnus Ingesson tog över som ansvarig på damsidan. Maskinen, som heter T 80 sprint och använts inom främst friidrott, har fystränaren haft med på varje läger under försäsongen.

Både sprintspecialisten Hanna Falk och distansåkaren Ebba Andersson är positiva.

– Du såg den... Den har mest synts till på friidrottsarenor misstänker jag. Jag har haft det som en del i träningen, säger Hanna Falk och utvecklar:

–  Grejen är att få upp så hög topphastighet som så snabbt som möjligt. Det är som ett verktyg i träningen. Man kan se sin teknik. Att få ett motstånd som är utvecklande, helst när du släpper det sedan. 

Då flyger du fram?

– Ja, lite så. När man lägger ett motstånd får man en katapult sen när man släpper på det.

Ebba Andersson:

– Jag har inte provat så många gånger att jag kan ge en riktig reflektion, men de gånger vi haft med den på läger tycker jag att jag har fått bra feedback.

Publicerad:

LÄS VIDARE