Slår tillbaka mot Gunde Svans kritik

ZHANGJIAKOU/STOCKHOLM. Ebba Andersson hängde med Therese Johaug under inledningen av tremilen.

Det skulle hon inte gjort enligt Gunde Svan.

– Att gå på rött så länge betalar sig på slutet, säger experten i Discoverys sändning.

– Det var ju just det jag upplevde att jag inte gjorde, säger Andersson.

Ebba Andersson hade en bronsmedalj i stort sett hela tremilen. Men inne på stadion fick svenskan se sig omspurtad av flera åkare.

Andersson var den enda tillsammans med Jessie Diggings som kunde gåmed Therese Johaug. Gunde Svan tycker att svenskan borde ha släppt den norska giganten tidigare.

– Hon hänger med lite för länge och går sig stum. Man kan ifrågasätta det lite. Hoppet gör väldigt mycket, men hon hänger i loppet lite för länge. Att gå så länge på rött betalar sig verkligen på slutet. Hon får verkligen en smäll som hon inte återhämtar sig ifrån, säger han i Discoverys studio.

Överraskades av Johaugs drag

Ebba Andersson håller dock inte med Svan om att hon skulle ha hängt med Johaug för länge.

– Det var just det jag upplevde att jag inte gjorde. Jag kunde gå med henne första varvet utan problem. När hon skruvade upp tempot på andra varvet kände jag att jag var tvungen att hålla igen för att jag ska få till ett så optimalt lopp som möjligt. Jag känner att jag disponerar mina krafter väl, säger hon och fortsätter:

– Mot slutet är jag såklart sliten, men jag känner att det finns krut kvar ända tills vi kommer till stadionområdet när alla andra kommer i betydligt högre fart.

Andersson håller heller inte med om att hon gick på någon smäll.

– Smäll och smäll. Smällen var väl att det kommer ganska mycket kastvindar när jag kastar mig ut för sista backen och helt plötsligt i botten av backen har jag hela klungan i ryggen utan att det ens var några förvarningar om det. Jag gick inte på någon fysisk smäll, säger hon.

Therese Johaug fick luckan när Andersson passade på att dricka. Draget överraskade Andersson.

– Ja, lite. Då kände jag att jag inte hade krafter att jaga ikapp. Eller kanske snarare att jag skulle få sota för att jaga ikapp det lilla jag tappade så jag försökte bara göra mitt lopp. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.