”Det är nog världsrekord”

Olsson jagar sin 24:e medalj i sitt 43:e mästerskap

Publicerad 2021-01-27

Halva truppen är mästerskapsdebutanter och förbundskaptenen är färsk.

Då lutar sig handbollslandslaget mot rutinen hos sin målvaktstränare.

Mats Olsson gör nämligen sitt 43:e mästerskap som spelare och ledare på VM.

– Det var som fan! Det är nog världsrekord, utbrister legendaren.

Han har varit med och tagit otroliga 23 medaljer.

Efter en spolierad uppladdning utan några matcher och nästan inga träningar tillsammans kom Sverige till VM med sitt minst namnkunniga lag någonsin i ett mästerskap och med en helt färsk förbundskapten.

Nu är man en seger mot Qatar från att spela om medaljerna.

– Jag har naturligtvis aldrig upplevt något liknande eftersom vi aldrig haft en pandemi tidigare. Det enda jag kan jämföra med är OS 2008 med de norska damerna då vi inte hade en enda kollektiv träning under OS. Men den stora skillnaden då var att det var ett samkört, färdigt lag med rutinerade spelare som hade tränat ihop en hel sommar, säger landslagets målvaktstränare Mats Olsson och fortsätter:

– Det här har jag aldrig upplevt. Det jag är väldigt positivt överraskad över är spelarnas individuella kvaliteter, att de anpassar sig så oerhört snabbt till varandra. Det är mycket välutbildade spelare som har en väldigt hög nivå tekniskt och taktiskt och en förmåga att ta åt sig det kollektiva, taktiska spelet. Det är unikt att tajmingen fungerar mellan dem redan.

”Då har min fru rätt”

Olsson har ju lite att jämföra med.

Han är inne på sitt sjätte decennium i topphandbollen (debuterade i landslaget 1979) och har som spelare, förbundskapten och målvaktstränare varit på plats på, hör och häpna, 43 mästerskap (se fördelning nedan).

Olsson själv häpnar faktiskt när Sportbladet berättar det för honom.

– Det var som fan! Det är nog världsrekord. Men då har nog min fru rätt i att jag är borta väldigt mycket.

Då ska man komma ihåg att under hans första 15 första år i landslaget som spelare spelades det inga EM och VM hölls bara vart fjärde år.

På de 43 mästerskapen har han varit med och tagit makalösa 23 medaljer, många med Bengan Boys men flest med de norska damerna.

– Då får vi hoppas att vi fyller på det under detta VM.

Som Sportbladet avslöjade i måndags slutar Olsson som målvaktstränare för de svenska herrarna efter VM. Men han kommer att fylla på cv:et med fler mästerskap (och garanterat fler medaljer) eftersom han fortsätter som assisterande förbundskapten hos de norska damerna.

Han har faktiskt varit på plats på ytterligare fyra herrmästerskap, som Radiosportens expert 1998–2000.

VM-guldet 1990 störst

Vilket är det största ögonblicket i alla de här mästerskapen?

– VM-guldet 1990 som spelare, det första, smäller nog högst av alla. När vi vann Norges första OS-guld i Peking 2008. OS-guldet med Norge 2012 håller jag också mycket högt då vi slet mycket under turneringen.

Tråkigaste ögonblicket?

– Som spelare är förlusten i OS-finalen 1992 min största besvikelse. Som ledare är det hemma-EM i fjol med Sverige. Vi hade väldigt höga förväntningar på oss både internt och externt men levde inte upp till dem. Just att det var på hemmaplan och att vi gjorde så många människor besvikna.

Han är inte ensam från Bengan Boys på VM.

De gamla stjärnspelarna har en förmåga att hålla sig kvar i och kring topphandbollen på olika sätt. Hela sju av dem är/har varit på plats i Egypten och hade det inte varit för corona hade också Robert Hedin (förbundskapten för USA, som fick dra sig ur) och Martin Frändesjö (expert i tv men kvar i Stockholm) varit där (se faktaruta nedan).

– Det visar vilken kunskap, och även viljan att lära sig mer, som fanns hos oss i Bengan Boys. Som Oliver Cromwell sa: ”Vill du inte bli bättre slutar du vara bra”, säger Olsson med ett leende.

Bengan Boys på plats på VM

Mats Olsson

Målvaktstränare för Sverige.

Martin Boquist

Assisterande förbundskapten för Sverige.

Ljubomir Vranjes

Förbundskapten för Slovenien.

Tomas Svensson

Målvaktstränare för Island.

Mattias Andersson

Målvaktstränare för Tyskland.

Ola Lindgren

Expert för Viasat.

Magnus Wislander

Expert för Radiosporten.

Missade VM på plats

Robert Hedin

Förbundskapten för USA (drog sig ur på grund av coronafall).

Martin Frändesjö

Expert för Viasat (studion i Stockholm på grund av corona).