Samuel Tsegay med supertid på maran – kan bli svensk innan OS

Publicerad 2021-04-11

Samuel Tsegay kan bli svensk medborgare innan OS.

Samuel Tsegay, 33, kan bli ett plötsligt svenskt OS-hopp.

Tidsmässigt är han ett medaljhopp på maraton efter 2,06,53 i Siena i dag, enligt tränaren Ulf Friberg. Men om det blir start hänger helt på migrationsdomstolen.

– Det är inte en fråga om utan när han blir svensk medborgare, säger Friberg

Tiden, 2.06,53 är personligt rekord på distansen för Tsegay och hela tre minuter och tio sekunder bättre än den svenska rekordnoteringen som Mustafa Mohamed har. I Siena räckte den till en niondeplats för Hällelöparen men tränaren Ulf Friberg tror att hans adept har kapacitet att utmana om medalj i OS. Dels kan Kenya och Etiopien bara skicka tre aktiva var och deras fokus ligger ofta på mer penningstinna maror under hösten.

– Ofta springer de bort sig, i Rio tog Galen Rupp medalj på 2.10,05 vilket var ett personligt rekord för honom då. Gör man de här tiderna kan man ta medalj, säger han.

”Stark önskan”

Men då ska man också få starta.

Samuel Tsegay är född och uppväxt i Eritrea och har rönt stora framgångar som löpare för landet. 2014 var han exempelvis tvåa på halvmaraton-VM med supertiden 59,21 och har dessutom ytterligare tre topp femplaceringar på internationella mästerskap på halvmaraton och i terränglöpning.

Men sedan flera år är han bosatt på den svenska västkusten tillsammans med svenska EM-bronsmedalöjren i terränglöpning, Samrawit Mengsteab, och parets barn. Samrawit fick sitt svenska medborgarskap 2017 och barnen är födda i Sverige. Samuel Tsegay är registrerad som boende i Sverige sedan augusti 2018. Processen ska normalt sett ta tre år under rådande omständigheter.

– Ja och då kan du själv räkna ut var vi hamnar..., säger Ulf Friberg.

Samuel Tsegay slog till med supertid under maraton-loppet i Siena i dag.

Han ansökte om medborgarskap en första gång i höstas men fick nej tidigare i vinter. Det beslutet har överklagats i hopp om att hinna innan OS.

– Han har en stark önskan att få springa OS för Sverige. Och i vägen till medborgarskap finns ett idrottsligt perspektiv som bland annat använts för Antonina Ordina och Ludmila Engquist, säger Ulf Friberg som poängterar att medborgskapet snart blir verklighet oavsett.

Förbundskapten Karin Torneklint hade inte hört om dagens prestation när Sportbladet når henne.

– Kul! Det är ungefär där han själv och hans tränare Ulf Friberg har trott han ska hamna, säger hon.

Förbundet intygar nivån

Och medan maratonkollegorna Mustafa Mohamed och David Nilsson haft svårt att blidka SOK menar Karin Torneklint att Samuel Tsegay är självskriven i en OS-trupp om medborgarskapet blir klart.

– Ja, tycker de inte det är bra nog så vet jag inte..., säger hon.

Däremot gör förbundet inget för att skynda på processen.

– Det enda vi gör från förbundets sida är att vi ibland intygar till Migrationsverket vilken idrottslig nivå en person har. Men ska jag vara ärlig har jag ingen aning om det påverkar processen.

Även Charlotta Fougberg sprang maran i Siena men bröt efter drygt tre mil.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.