Svenska kritiken mot uteblivna tester

”Tycker det är dåligt”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

SPORTBLADET

TORSBY. Dopningstesterna har minskat drastiskt under den pågående pandemin.

Skidstjärnorna är kritiska till utvecklingen.

– Jag tycker att det är dåligt, säger Frida Karlsson.

Svenska skidlandslaget är på plats i Torsby. Åkarna hoppas att dopningskontrollanterna också dyker upp.

Antalet oannonserade tester har minskat radikalt på grund av den pågående coronapandemin, vilket oroar de svenska skidåkarna precis som skidskyttelandslaget.

– Det har varit få tester och det är något som jag har reagerat på, säger Frida Karlsson som testas ett par gånger.

– Jag tycker att det är dåligt. Även om det en pandemi skulle jag vilja göra allt jag kan för att hålla idrotten ren och det krävs att folk är ute och testar alla nationer, säger hon.

Charlotte Kalla har testats en gång sedan säsongens slut.

– Jag hade gärna sett att det hade varit fler tester.  Det är mindre än vanligt.  Det är inte alls bra att det inte har kunnat fortgå som normalt, säger Charlotte Kalla som fortsätter:

1 av 2 | Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla i Torsby.

– Det känns alltid bra att kunna visa att man blivit testad. Och så är det ett bevis på att testsystemet fungerar.

Vinterns succéåkare i svenska skidlandslaget Linn Svahn har endast blivit testad en gång sedan säsongens sista tävling, samma gäller för Ebba Andersson.

Jens Burman däremot har inte testats alls.

”Åkare tar förbjudna saker”

– Jag kanske inte är den som har högst prio, men jag har ändå upplevt att de varit hem två-tre gånger till mig under en normal försäsong. Det här är inte bra. Man vill ha testerna, det är det som gör att man kan ha ett förtroende. Det känns inte bra att testerna uteblivit, säger Jens Burman som ser att färre tester öppnar för  att risken med fusk ökar.

– Jag är övertygad om att det finns åkare som tar förbjudna saker och en sådan när säsong när det testas mindre vet man inte om de fuskar ännu mer.

Linn Svahn:

– Man har förståelse för att vi har en situation som inte är som vanligt. Samtidigt hoppas man att man kan upprätthålla en slags normalitet så det inte nedprioriteras för mycket. Det är en förutsättning att vi kan tävla på lika villkor.

Lägret i Torsby är säsongens första för skidlandslaget. Hur det blir med vinterns världscupssäsong är fortfarande oklart och hänger ihop med coronavirusets utveckling i Europa.

Publicerad:

LÄS VIDARE