Målvaktsikonen Anders Svensson lämnar Edsbyn efter 23 säsonger

Kan avsluta karriären

Publicerad 2021-04-21

Anders Svensson lämnar Edsbyn efter 23 säsonger.

Edsbyns meste spelare i den högsta serien har gjort sin sista match i klubben.

Målvaktsikonen Anders Svensson, 45, får inte förlängt kontrakt – trots att han gick med på klubbens krav.

– Som det känns nu så är det över, säger ”Byns” åttafaldige SM-guldvinnare.

– Det här var ett strategiskt beslut, säger sportchefen Stefan Karlsson om beslutet.

Det var under tisdagskvällen chockbeskedet skickades ut på Edsbyns hemsida. Anders Svensson lämnar klubben efter 706 matcher i den högsta serien, åtta SM-guld och tre Svenska Cupen-guld.

Bortsett från en avstickare till ryska ligan i början på 2010-talet har målvakten varit Hälsingeklubben trogen sedan debuten i Sveriges högsta serie 1995 som 19-åring.

– ”Sverre” har under alla år hållit en väldigt hög klass och varit en starkt bidragande orsak till Edsbyns alla SM-guld på 2000-talet. Det blir självklart tufft att han nu lämnar efter alla dessa år, men någon gång kommer dagen då vi måste skola in en ny förstemålvakt, säger sportchefen Stefan Karlsson till klubbens hemsida.

– Det känns lite vemodigt. Det har varit en ganska stor del av ens liv det där omklädningsrummet, säger 45-åringen ett knappt dygn efter beskedet.

I stället väljer föreningen att satsa på 19-årige Oscar Löfström som ny etta. Ett beslut Svensson var villig att så bakom och stötta upp som tvåa. Faktum är att målvaktsikonen gick med på de krav som Edsbyn ställde på honom för en fortsättning.

”Ville inte lämna över kaos”

– De gjorde klart vad som gällde, halverad lön som reservmålvakt för att stötta upp Löfström, men de trodde nog inte att jag skulle acceptera det. Men när vi träffades igen gjorde jag det, säger Svensson.

– Jag ville inte lämna över så att det blir kaos utan att hjälpa till och spela in en ung kille. Men Ola (Johansson, tränare) och ”Kuben” (Magnus Olsson, huvudtränare) ville annat.

Det var de som satte stopp för en fortsättning?

– Det fick jag bekräftat i dag att det var de som inte vill att jag skulle vara med något mer.

– Jag pratade med ”Kuben” innan påsk och frågade om han ville ha mig i laget. Då svarade han ”Ja, för fan. Jag vill ha det bästa laget så självklart vill jag det”. Så det känns ju sådär med en person man känt i en hel karriär. Jag trodde jag kände honom.

Att det blir ett avslut kan han förstå, men målvakten hade gärna sett att klubben visade mer ärlighet.

– Jag hade inget kontrakt så de hade bara behövt säga det. Det hade varit rakare i stället för att linda in det och påstå att det var ett svårt beslut.

Upplevde du det som alibiförhandlingar?

– Det blev ju det i slutändan. Många andra föreningar hade tagit emot en sådan lösning med öppna armar.

Anders Svensson efter SM-guldet i fjol.

”Före detta bandymålvakt”

Sedan beslutet blev officiellt har bandysupportrar yttrat missnöje på sociala medier över hur ovärdigt avslutet för Svensson i Edsbyn blev.

– Det är jättekul att folk stöttar en och att jag ska få bestämma själv när jag slutar och det ville väl jag också, säger han om reaktionerna.

– Hade det varit så att jag varit dålig ett par säsonger hade jag förstått det här, men nu tycker jag att jag hållit en högstaklass som finns i Sverige så det håller inte.

Sedan avskedet blev officiellt har målvaktsveteranen ändrat i sin egna twitterbeskrivning till ”Före detta bandymålvakt”.

Är det slut nu?

– Nja, jag har inga direkta anbud så i dagsläget är det väl slut. Men det kan fortfarande hända saker. Jag ska väl inte stänga några dörrar, men som det känns nu är det väl över.

– Det var ganska tufft att åka ut på ön och packa ihop väskan här tidigare så just nu känns det inget bra mentalt.

Sportchefen svarar

Edsbyns sportchef Stefan Karlsson delar inte Anders Svenssons bild av parternas totalt tre möten. Enligt Karlsson har klubben inte lämnat ett konkret förslag utan endast diskuterat saken högt som lågt med målvakten.

– Nej, så långt hade vi inte kommit. Det är inte så mycket konstigheter. Vi har övervägt saken in i det längsta. Vi bränner oss lite själva i båda ändarna om vi inte gör det här, säger han.

– Annars kan vi stå där efter säsongens slut att vår unga talang Oscar drar i väg och Henke (Karlström) slutar. Då står vi där med byxorna nere. Det här är en bra lösning för föreningens bästa och föreningen är alltid störst.

Var det Ola Johansson och Magnus Olsson som tog det här beslutet?

– Absolut inte. Det här var ett strategisk beslut för föreningens framtid.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln