Bandy

Bandysvepet: Speciellt straffmål, coronaflytt i slutspelet och domarskandal (?)

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

Sirius gjorde ett speciellt straffmål, kvartsfinaler har flyttats och elitlicensen är säkrad för samtliga lag.

Samtidigt skakas allsvenskan av en potentiell domarskandal.

Här är veckans bandysvep.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Märkliga straffmålet

I den första åttondelsfinalen mot Sirius kämpade Broberg mot ett 4–1-underläge när Sirius tilldömdes en straff. Inga konstigheter så långt, men när målvakten Henrik Rehnvall ställer målet till rätta vid ena stolpen signalerar domaren till Sirius Ted Bergström att skjuta.

Rehnvall fick kasta sig till mitten av målet för att inte vara chanslös på straffen. Han chansar sedan åt rätt håll, men når inte bollen och Sirius gjorde 5–1.

– Jag frågade linjedomaren om det var en hakning och sen åker jag mot mål och rättar till stolpen och när jag drar i den så blåser de, säger målvakten till Bandypuls.

– Det tar två sekunder att rätta till målet, så lite känsla kanske man kan ha... jag får chansa när han skjuter. Men det är inte där vi förlorar.


AIK:s Diana Lipanova

Foto: Kenta Jönsson/BILDBYRÅN

Coronaflytt i slutspelet

I inledningen av februari gick förbundet ut med hur slutspelen skulle hanteras vid fall av covid-19. Om ett lag skulle drabbas av covid-19 i slutspelet ska tävlingskommittén fastställa walkover i matcherna som inte kan spelas.

Men i en av damernas kvartsfinal fick förbundet tänka om. Först meddelade AIK att laget drabbats av ett utbrott och därefter meddelades det att dubbelmötet sköts upp då även Sandviken drabbats av covid-19.

Matcherna är nu bestämda att spelas tisdagen 2 mars och torsdagen 4 mars. Första semifinalen spelas lördagen 6 mars.


Broberg klarar sig undan tvångsdegradering.

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

”Särskilda skäl” löste elitlicensen

”En förening kan undgå degradering om det föreligger särskilda skäl. Med särskilda skäl avses omständigheter som föreningen inte kunnat förutse eller på annat sätt kunnat råda över”

Så lyder undantaget i reglerna för elitlicensen om en elitklubb inte uppfyller licenskraven.

Och det är på de angivelserna som licensnämnden nu beviljat elitlicensen för de fyra elitserieklubbar som granskats extra efter att ha nekats licensen i höstas. Därmed riskerar inte Broberg, Bollnäs, Sandviken eller Västerås att tvångsdegraderas på grund av ekonomin – den här gången.

Beslutet innebär att samtliga lag som kvalificerats sig, även kvallagen, har beviljats elitlicens till nästa säsong.


Gripen Trollhättan har säkrat en playoff-plats

Foto: Sebastian Lamotte/BILDBYRÅN

Duellen i kvalet

Rättvik hade redan säkrat den första kvalplatsen till det elitseriekval som nu under coronasäsongen blivit ett playoff då inget lag åker ur elitserien. I den sista omgången säkrades den andra av Gripen Trollhättan trots att tränaren Joakim Hedqvist gett upp hoppet med två omgångar kvar.

– För vår del är det över, den här säsongen tar slut på lördag, sa han till ttela inför avslutningen.

Men Gripen blev det och när lagen drabbade samman i seriens enda möte slutade matchen 9–3 till just Gripen. Jämför man även elitserierutinen lagen emellan har lagen en stor fördel mot Rättvik. Rättvik slutade dock före Gripen i tabellen och Gripens utveklingslån på några Villaspelare får inte användas i ett kval då det räknas till samma tävling som elitserien.

Dessutom kommer det uppgifter från flera håll som berättar om att Gripens ekonomi svajar och löner som inte betalats ut. Något ordföranden Per Skoglund dementerar.

– Så är det inte. Vi ligger fullt i linje med löneutbetalningar. De har betalats enligt avtal, säger han.

Så ni har inga ekonomiska hinder till ett eventuellt elitserieavancemang?

– Nej, det är det inte.

Domarskandalen (?) i allsvenskan

Jönköpings Oskar Davidsson var tillbaka efter en tre matcher lång avstängning till lagets säsongsavslutning mot Åby/Tjureda. Då åkte han på ett nytt grovt matchstraff. Den här gången efter slutsignalen.

Davidsson ska ha önskat att samtala med domarna 20 minuter efter slutsignalen vilket vanligtvis han har rätt till, men något som under coronasäsongen är sagt borde undvikas. Då uppges han ha attackerad domarteamet verbalt så att supervisorn Kent Lisell tvingats gå emellan och spelaren ska då ha påbörjat en ”dansk skalle”.

En bild spelaren själv totalsågar. Det stämmer att han önskat att prata med domarna efter matchen, men i övrigt går bilden i sär.

– Då kommer Lisell och säger att "ni har inte rätt till ett jävla skit". Han är aggressiv och kaxig, jag fattar ingenting. Han går fram, trycker sin näsa mot min, jag säger "vad fan håller du på med?" och han säger "jag ska se till att du inte spelar bandy på jävligt länge", säger Davidsson till Bandypuls.

– "Gör det, jag är ju jävligt rädd för dig" säger jag. "Det blir spännande att se den rapporten, men med tanke på vad det stod i Svenssons rapport kan jag tänka mig att du också är mytoman" fortsätter jag.

Därefter ska Lisell ha måttat en spark mot Davidssons skridsko.

– Då lägger han sig ner på alla fyra, kryper mot domarrummet och säger att jag sparkat honom. Våra ledare blir skogstokiga och undrar vad fan han håller på med.

Davidssons bild stöds av det egna laget som bevittnade situationen.

Kent Lisell vill inte kommentera saken vidare.

– Det får stå för honom. Vi är fyra domare som är i den där situationen när vi går från arenan och in i hockeyhallen (som måste passeras för att komma till omklädningsrummen). Det som händer där har vi diskuterat och tagit upp i anmälan, säger han till Bandypuls.

Du ser hela slutspelet i herrarnas elitserie fram till finalen samt damernas semifinaler på Sportbladet Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

SLUTSPEL: Allt om avgörandet i Elitserien i bandy

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy

Elitserien i bandy