”Vad ska vi göra med problemet?”

Ryssland pekade ut Frida Karlsson

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland höjde rösten på Fis kongress.

I fokus: Frida Karlssons duell med Julija Belorukova.

– Vad ska vi göra med detta problem? frågar sig Vjatjeslav Vedenin, Rysslands företrädare på kongressen.

Frida Karlsson rök ihop med Julija Belorukova i världscupsavslutningen i Quebec, Kanada. Den svenska supertalangen anklagades för att ha åkt för yvigt med sina stavar medan Belorukova diskades för att ha slagit (!) Karlsson med sin stav.

– Julija försöker köra om, men Frida stänger vägen och trycker upp sin stav i Julijas ansikte två gånger. Det var därför Julija blev så arg, sa Rysslands förbundskapten Markus Cramer.

Det internationella skidförbundet Fis har i helgen sin årliga kongress (i år i kroatiska Dubrovnik) och på fredagen valde Rysslands företrädare på kongressen att lyfta frågan om åkarnas stavteknik.

”Smutsiga trick”

Hur?

Genom att visa situationen med Karlsson och Belorukova.

– Vad ska vi göra med detta problem? Det kommer att vara samma problem i många år framöver. Inte bara på snö, utan också rullskidor, sa Rysslands företrädare Vjatjeslav Vedenin enligt SVT.

Vedenin problematiserade framförallt Frida Karlssons agerande.

– Vi kommer att få se smutsiga trick under de närmaste åren. Åkarna är starka och smarta. Speciellt i sprint. Vi bör vara förberedda på frågor som den här. Alla som ser att det är tillåtet kommer göra samma sak. Åkarna kan få skador på ansikte och kropp. Låt oss diskutera detta, sa han.

Foto: TT

Presidenten uppmanar

Vedenin lät meddela att frågan är ”högst på agendan” i rysk längdskidåkning. Detta på uppmaning från presidenten tillika före detta storstjärnan Jelena Välbe.

– Det kommer inte att vara rättvist att tillåta detta. Vi måste därför vara förberedda på frågor som den här, och särskilt juryn.

Publicerad:

LÄS VIDARE