Ko jagar årets tredje tunga titel i British Open

”Det är 55 miljoner människor i Sydkorea och de har satsat hårt på damgolf”

Av: TT

Publicerad:
Foto: Mark J. Terrill / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Bussar lastade med sydkoreaner checkar in på hotellen i och runt Milton Keynes.

Det är British Open i golf för damer – med ett tjog sydkoreanska spelare att hålla reda på för bussresenärerna.

De flesta håller nog på Ko Jin-Young.

24-åringen är ett av de finaste exemplaren som spottats ut ur den effektiva sydkoreanska golffabriken. En finkalibrerad slagmaskin som på några år klättrat från ett superlöfte till världsetta.

På söndag kan hon bli andra damspelare efter landsmaninnan Park In-Bee (2013) att vinna tre majors samma år. Något Ko blygsamt under presskonferensen i Woburn konstaterar skulle vara trevligt.

– Om jag vinner igen den här veckan skulle det vara en stor ära för min familj. Jag skulle bli den andra koreanen att vinna tre majors.

Alla som spelar eller spelat golf vet att det inte handlar om att i första hand slå långt. Grejen är att slå bollen dit man vill ha den. Det är det svåra. Statistiken från LPGA-touren visar att 75 spelare i genomsnitt klappar till bollen längre än Ko – men hon kontrar med att placera i snitt åtta av tio utslag på fairway.

Det är bara nio spelare på den amerikanska touren som varit pricksäkrare hittills i år.

Men här kommer det viktigaste – och vad som gör Ko till världens just nu främsta spelare och dubbel majorsegrare 2019: Ingen prickar greenen oftare med inspelen. Puttningen och bunkerspelet kan hon fortfarande förbättra, men förmågan att hålla sig på banan och träffa den lilla, kortklippta gräsytan är nyckeln till hennes framgångar.

– Mitt korta spel förra året var inte så bra. I år är det verkligen mycket bättre och det är därför jag spelar så bra, säger hon.

”Sju tv-kanaler sänder golf live”

Närspelet och puttningen har hon fått hjälp med – och så lite assistans kring allt det där som rör sig innanför pannbenet.

– Jag har en ny tränare för det korta spelet och jag har en mental rådgivare. Jag tror att det är vad det handlar om, säger hon.

Den sydkoreanska dominansen inom damgolfen har pågått länge och Patrik Jonsson, coach för de svenska damproffsen, tror att den kommer att bestå ett tag till.

– Det är 55 miljoner människor i Sydkorea och de har satsat hårt på damgolf. Pak Se-Ri blev en nationalhjälte och många föräldrar såg att det gick att försörja sig på golf. Mediebevakningen är också stor, sju tv-kanaler sänder golf live. Många flickor går i golfskolor och instruktörerna är kvinnor.

– Jag tror också att golf passar sydkoreanskornas mentalitet. Golf är mycket upprepning och de är bra på lugna rörelser, balans och kroppskontroll, säger Jonsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN