Stensons uppdrag: Slå bort krisstämpel

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Karlsson: Nu behöver svensk herrgolf lite vind i seglen

Foto: Anders Wiklund

Henrik Stenson slipar US Open-form.

Alex Norén är tillbaka efter skada och bättre än tidigare.

Jonas Blixt har precis hittat stabilitet. 

Det finns svenskhopp inför golffesten i Bara.

Och tur är väl det – för gudarna ska ­veta att svensk golf behöver en framgång. 

Sverige har trots det kallare ­klimatet en stolt golftradition. Och de senaste åren har en lojal svensk golfpublik kunnat följa svenska herrar som gjorde upp i toppen på de största av tävlingar. 2012 var det Peter Hanson som briljerade i US Masters och slutade trea. 2013 var det ännu mer upp­visning när Henrik Stenson stormade till seger i både Fedex Cup och Race to Dubai och blev världens överlägset hetaste ­golfare.

2014 gjorde Jonas Blixt US Masters-­debut och vann sånär sportens mest ­prestigefulla titel. Blixt fick nöja sig med andra­platsen och efter det har trenden vad gäller svensk golf tagit en mer otrevlig vändning.

För bara fem år sedan hade vi fem svenskar bland topp 100 på världsrankningen. För två veckor sedan föll just Blixt ut utanför de hundra och lämnade Stenson ensam kvar på bergstoppen. 

En svensk. Bland de hundra bästa 
i världen.

Så vad har hänt?

Tunga senaste år

En trött Henrik Stenson hade det ­kämpigt 2014 och fick starten av 2015 förstörd av en envis influensa som kostade honom chansen i årets Masters och ett antal tappade ­kilon. 

Något som blev särskilt tragiskt med ­tanke på att det lilla han visat upp innan det skvallrade om en gryende storform.

Men det är inte där det verkliga problemet ligger för svensk golf just nu.

Skador har grusat chanser

Problemet ligger bortom världsstjärnan Stenson och bland övriga svenska golf­stjärnor. Blixt har haft det kämpigt sedan den där Masters-uppvisningen förra våren och Lingmerth har inte heller lyckats replikera den där formen från Players. 

Robert Karlsson, Martin Hanson och Alex Norén har alla fått förutsättningarna grusade av envisa skador. 

För ett år sedan när den svenska Europatour-tävlingen avgjordes i Bara handlade allt om Stensons jakt på positionen som världsetta. När Henrik kommer till Bara 
i år är den tronen långt borta från hans ­nuvarande fjärdeplats. 

I stället hade det varit väldigt välkommet med en svensk seger, hur den än ser ut. Gudarna ska veta att vi behöver den – och lite vind i seglen. 

Stenson favorit i helgen

Anna Nordqvist vann sin femte seger på LPGA-touren förra helgen och nu får ­gärna de svenskarna herrarna se till att göra ­något liknande. Och kanske är det nu det vänder. 

Blixt, som svajat med sina scores i månader, kommer från en stabil helg vid AT&T Byron Nelson med samtliga fyra rundor ­under 70 slag. 

Alex Norén är äntligen tillbaka och har börjat hittat formen på Europatouren, med ett lyckat kval in till US Open som fint ­kvitto på det. Med sin seger på Bro Hof 2011 har han också visat att han är att lita på när han kliver på svensk mark.  

Och så har vi förstås Henrik Stenson. Stämmer det någorlunda för honom under helgen så står han som bekväm vinnare på söndag. Så pass mycket bättre är han ­övriga startfältet på Bara – som ändå håller god Europatour-klass. 

Det är så dags för ett rejält formbesked för svensken efter influensan med tanke på att US Open lurar två veckor om ­hörnet. Det blir också ett utmärkt tillfälle att påminna Prins Daniel – Stensons ­spelpartner under gårdagens Pro Am-­tävling – att svensk golf regeras av Kung Henrik. 

Men även om mycket under helgen ­kommer att handla om den där efterlängtade svenska segern blir Marcus Kinhult, 18, också en fullkomlig ynnest att följa. I fjol gjorde han seniordebut i just Nordea ­Masters som 17-åring och charmade golf­sverige. Kan han – en av världens bästa amatörer – slipa på sin oerhört fina placering från i fjol (21:a) och fortsätta att övertyga den här skribenten om att han är svensk golfs framtid har vi också anledning att glädjas.

Publicerad: