Charlotte Kalla: ”En av mina stora idoler”

Skidstjärnorna om känslorna efter Per Elofssons stroke

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Per Elofssons stroke har skakat om skidvärlden.

Nu berättar skidstjärnorna Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson om känslorna kring beskedet.

– Jag blev väldigt chockad, säger Kalla.

Skidstjärnan Per Elofsson, 41, drabbades av en stroke för tre veckor sedan. På Instagram skrev han själv om vad som drabbat honom:

Förstod att något var allvarligt fel och har sen dess knappt kunnat gå på toa själv, än mindre skicka iväg meddelanden. Se med vindögdhet, vinglig gång och önskar er ett varm lycka till med ert liv! Kram Per”.

De svenska skidstjärnorna reagerade starkt när de fick kännedom om händelsen, berättar de när Sportbladet träffar dem i samband med pågående läger i Bruksvallarna.

– Jag blev väldigt chockad. Det känns inte förväntat en så ung människa, som har bakgrund som elitidrottare, ska vara i riskzonen för att drabbas av något sådant som stroke. Mina tankar går givetvis till Per och hans familj, säger Charlotte Kalla.

”Per var en av mina stora idoler”

Kalla har tagit hjälp av Elofsson under sin karriär och har betytt mycket för henne.

– Per var en av mina stora idoler när jag började följa längdskidåkning på tv. Jag kommer så väl ihåg när vi var på ungdomsläger i Lycksele och han fanns med som en av ledarna, det var väldigt, väldigt stort och det betydde mycket att få träffa honom på riktigt, få autograf och ta bild tillsammans med honom. Det är minnen som sitter starkt fast, säger Charlotte Kalla.

– När jag slog igenom i Tour de Ski fanns han också där och kom med råd. Jag använde Per som bollplank det första året. Det var otroligt värdefullt, engagemanget han visade och viljan att hjälpa till. Med sin kunskap har han betytt en hel del för mig, en bättre läromästare hade jag knappast kunna ha när mitt liv vändes upp och ner under några tävlingsdygn. Då hade Per i närtid haft en fantastisk karriär som han hade avslutat, så det var stort att han ville dela med sig av sina erfarenhet och upplevelser.

”Alltid sett upp till Per”

Även Calle Halfvarsson har haft Elofsson som förebild.

– Jag har alltid sett upp till Per. Han var den bästa skidåkaren när jag var liten. Han var ju grym på sin tid så han var en stor förebild för mig, säger Halfvarsson.

– Det var väldigt tråkigt att höra, man tycker synd om Per och hans familj. Sedan hoppas man såklart att det blir bra, man har hört att det kan bli bra så det får man hoppas att det blir.

Magnus Ingesson, ansvarig för damlandslaget och Charlotte Kallas tränare sedan många år, tävlade tillsammans med Per Elofsson i landslaget.

– Man lider med Per och vill att det ska gå bra för honom. Samtidigt var det en tankeställare för en själv, säger Magnus Ingesson.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE