Carl-Johan Björk

Skakas av flera skandaler – orkar de mer?

CJ Björk: Det de upplevt saknar proportioner

SPORTBLADET

Superstjärnan Patrick Mahomes har i år visat sig mänsklig, och då är favorittippade Kansas City Chiefs plötsligt illa ute.

Men om Chiefs har problem är det inget mot nattens motståndare Las Vegas Raiders som skakas av skandaler, varav den senaste med dödlig utgång.

Den andra november i år satte sig Las Vegas Raiders Henry Ruggs bakom ratten med 1,6 promille alkohol i blodet, och i 251 km/h körde han rakt in i en kvinnas bil. Den 23-åriga kvinnan Tina Tintor gick bort. Ett hemskt brott med hjärtskärande tragisk utgång.

För 22-årige Ruggs väntar nu ett kanske 50 år långt fängelsestraff. 

Att det stormar under en NFL-säsong hör till vanligheterna, men det som Raiders upplevt under kort tid saknar proportioner.

Henry Ruggs i rätten.

Orkar Raiders nu?

Utöver wide receivern Henry Ruggs fatala förseelse så blev Raiders även av med sin huvudtränare Jon Gruden redan under säsongens sjätte vecka. En uppdagad mejlhärva där Gruden uttryckt sig rasistiskt, sexistiskt och homofobiskt betydde att han med all rätt blev beordrad att säga upp sig. 

Om man trots alla skandaler orkar titta på Raiders ur ett sportsligt perspektiv är laget i dagsläget på en delad förstaplats i sin division AFC West.  I kväll går de uppemot ett vingklippt Kansas City Chiefs som ännu inte levt upp till säsongens favoritskap.  

Kvällens drabbning är den första av två möten under grundsäsongen och Raiders har en chans att ta kontroll över divisionen med en vinst mot de tidigare dominanterna.

Men frågan är om Raiders orkar? Sporten i sig är så otroligt emotionell och när det händer saker som belastar känslokontot ytterligare blir det svårt att fokusera.  

Jon Gruden.

Chiefs som inte har utstått samma distraktioner som Raiders vid sidan av planen, har dock stött på oväntat stora utmaningar spelmässigt.  

Laget har under sin snart sex-åriga dominans i divisionen, egentligen alltid haft ett mediokert försvar vars enda uppgift varit att hålla motståndarna under 30 poäng, vilket i sammanhanget inte är speciellt högt ställda krav.  

Den offensiva linjens prestationer har även den varit svajig, och man har till stor del förlitat sig på riktigt vassa ”skillspelare” (QB, TE, RB, WR) samt bra speldesign och coaching från head coach Andy Reid och anfallskoordinatorn Eric Bieniemy. 

Här är Mahomes stora problem

Denna säsong skiljer sig inte nämnvärt vad det gäller försvaret eller offensiva linjen, den stora skillnaden i år är förvånansvärt quarterback-spelet av superstjärnan Patrick Mahomes.  

Mahomes har inför nattens match råkat kasta bort hela tio interceptions vilket endast är två stycken färre än vad han tidigare kastat bort under en hel säsong.  

Under sitt fjärde år som Chiefs QB1 har Mahomes till slut visat tecken på att han kanske ändå är mänsklig. Hans spel visar just nu flera brister, och jag listar dem i prioritetsordning;

1) Stor oförsiktighet med bollen: Mahomes har alltid haft ett okonventionellt spel då han utfört kast på sätt som skolboken inte föreskriver. Han har gjort allt från att skruva bollar till att passa med sin icke dominanta arm, och det har fram tills nu alltid gått i hans favör.

2) Sinnesnärvaro i passfickan: I år vill inte Mahomes stanna i passfickan med samma lugn som vi alltid sett. Han lämnar istället dess skydd och trygghet vid stunder då det inte behövs, och skapar därmed riskfyllda situationer. Lustigt nog så har det under tidigare säsonger varit just denna taktik som varit lite av Mahomes adelsmärke och framgångsrecept.

3) Tålamodet tryter mot zonförsvar: Motståndarna har ändrat försvarsstrategi och väljer nu att inte pressa Mahomes. Försvaren spelar numera ett extremt förenklat zonförsvar som ofta anammas inom amerikanska fotbollens lägre nivåer. Detta försvar bygger på att man backar tillbaka passförsvaret och ligger med två djupa safeties för att på så vis begränsa de explosiva spelen. Under detta paraply av djupa försvarare väljer de ofta att spela ett mer aggressivt man/man-försvar på de grundare passmönstren. Denna basala metodik får häpnadsväckande nog Mahomes att bli väldigt otålig, med följden att spelfördelaren försöker tvinga fram spel som det inte finns öppning för. 

Ansvaret att råda bot på denna problematik ligger primärt på Chiefs tränarstab, och min tro är att vi med start redan i natt kommer få se ett antal nya spel vars enda uppgift är att återge Mahomes förtroende i sina egna förmågor. 

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Carl-Johan Björk

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Patrick Mahomes

LÄS VIDARE

Åtta jätteskandaler som har skakat om NFL

ÄMNEN I ARTIKELN

Patrick Mahomes

Las Vegas Raiders