”Jag har inga vänner i Kalmar FF”

Av: Matilda Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra året tvingades Henrik Rydström bort från Kalmar FF efter 25 år.

Nu kan hans Sirius skicka ett kaosartat Kalmar ur allsvenskan.

– Jag har inga vänner kvar i Kalmar FF, säger han i en intervju där han också ger sin syn på Magnus Pehrssons avhopp.

Henrik Rydström, 43, kom till Kalmar FF som 17-åring, 1993, och spelade där fram till 2013.

Då tog hans ledarkarriär vid och han blev kvar i klubben fram till förra hösten, då han oväntat inte fick ett förlängt kontrakt. Rydström, som då var huvudtränare, tvingades bort trots supportrarnas vilda protester.

Kalmar FF tog i stället in Magnus Pehrsson som tränare, som i dag har avgått efter en kaosartad tid i klubben. Rydström menar att det inte finns några ”hard feelings” för att de valde Pehrsson framför honom i fjol.

– Det var ett bra val, han är en bra fotbollstränare. Om jag hade varit sportsligt ansvarig så hade jag också valt Pehrsson framför mig, med tanke på hans meriter och erfarenhet i det läget.

Vad har du för tankar om att Pehrsson har avgått i dag?

– Det har jag faktiskt inga tankar kring alls. Det vittnar om hur tungt tränaryrket kan vara.

Vad tycker du om Jens Nilsson som KFF:s nya val av tränare?

– Jag har jobbat ihop med honom i fler år och det var vi två som tog över Kalmar FF när Nanne (Bergstrand) gick in i väggen förra året. Jens är en tränare som jag är jätteinspirerad av och han är en av de bästa tränarna som jag känner till. Så jag tror det blir skitbra för Kalmars del.

Henrik Rydström
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Henrik Rydström

Sirius kan avgöra Kalmars framtid

Rydström är nu huvudtränare i Sirius som på lördag möter Kalmar i en ödesmatch för KFF:s del. Vid en Siriusvinst och om två andra resultat går fel väg för Kalmar kan de åka ur allsvenskan.

Vad känner du inför att Sirius kan skicka ner Kalmar FF i superettan?

– Jag ska inte hymla, det är alltid speciellt att möta Kalmar. Och sedan fattar jag symboliken, det har kokats ner till sista omgången och det är jag som står där på andra sidan. Det är såklart oerhört märkligt men det är en dramaturgi som jag försöker ducka för. Det här är ett resultat av en hel säsong och jag har ett ansvar inför min nuvarande klubb och våra fans att försöka vinna den här matchen.

”Har inga vänner kvar där”

Rydström berättar att han inte har varit i kontakt med sina forma lagkamrater i Kalmar FF varken om kaoset som nu råder i klubben eller om ödesmatchen på lördag.

– Jag har inga vänner kvar i Kalmar FF, säger han skämtsamt och fortsätter:

– Efter att jag lämnade klubben har jag valt att distansera mig och att inte ha någon kontakt med de jag jobbade med där. Jag ville helt enkelt få distans. Men jag får nog ta och ringa Jens nu.

Skulle du kunna tänka dig att återvända till Kalmar FF?

– Det är en hypotetisk fråga. Om jag säger så här: jag trivs väldigt bra i Sirius och jag har haft ett år här där jag har lärt mig otroligt mycket. Sedan kommer staden Kalmar, trots att jag är från Blekinge, vara där jag kommer att bosätta mig längre fram.

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE