Publicerad:
Uppdaterad:

Linus Lundqvist klar för Formula Regional Americas 2020

Svensk racerförare satsar mot IndyCar

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Talangen Linus Lundqvist satsar mot amerikansk racing.
Foto: Global Racing Group.
Talangen Linus Lundqvist satsar mot amerikansk racing.

Nästa svensk är klar för amerikansk racing. Linus Lundqvist blir förste svensk i Formula Regional Americas.

– Jag går in med målsättningen att vinna mästerskapet, vilket skulle ta mig nästa steg mot IndyCar, säger han.

Efter ett par säsonger med bra resultat inom europeisk formelracing flyttar 21-åringen fokus. Från Europa till USA.

Där ska han tävla för mästarteamet Global Racing Group och målsättningen är att vinna det amerikanska F3-mästerskapet.

– Jag är väldigt taggad för detta och det är detta steg som är mest realistiskt för mig om jag ska nå toppen inom racingen, säger Linus Lundqvist.

Han genomförde tester för FIA Formel 3, en av supportklasserna till Formel 1, i slutet av 2019, men eftersom han inte har den ekonomiska backning som krävs för att vandra stegen mot Formel 1 skiftar han nu spår. Mot amerikansk racing och IndyCar.

– På pappret har jag en bra möjlighet att vinna och nu är det upp till mig att leverera, säger Lundqvist som blir förste svensk i mästerskapet.

Linus Lundqvist kör Formula Regional Americas

En mästartitel ser inte bara bra ut på CV:t utan det garanterar också en startplats i IndyLights 2021. Serien är det främsta supportmästerskapet till IndyCar, det mest populära formelbilsmästerskapet i världen efter Formel 1. Mästerskapet innehåller bland annat racingklassikern Indianapolis 500 och det är också där som där Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist tävlar för toppteamet Chip Ganassi Racing.

– Deras framgångar har öppnat upp för andra svenska förare och eftersom jag vill fortsätta att tävla inom formelbil och är fast besluten av att nå toppen så känns detta som en mycket bra möjlighet att fortsätta min klättring, säger Lundqvist som vann brittiska Formel 3 2018.

– I och med att mästartiteln ger en styrning i IndyLights är detta en drömchans som faktiskt kan leda till något väldigt konkret och bra. Jag stänger inga dörrar för något mästerskap framöver, utan kan tänka mig att tävla i USA, Japan och Europa. Detta är en långsiktig satsning för att nå världstoppen inom formelbil.

Final i samband med F1

Lundqvist blir kollega med irländaren James Roe som var femma i mästerskapet förra året. Säsongen avgörs under sju tävlingshelger 2020 med tre lopp per helg och finalen är planerad i samband med F1-deltävlingen i Texas i oktober.

Preliminärt avgörs premiären i mästerskapet på F1-banan COTA i Texas den 5 juni 2020, vilket är ungefär en vecka efter det att IndyCar har planerat att köra säsongens första lopp i Detroit. På grund av den rådande pandemin är det dock möjligt att de amerikanska racingmästerskapen skjuts upp ytterligare. F1 har i dagsläget planerat att köra sin premiär i Kanada i mitten av juni, men även där kan det ske förändringar.

Foto: Mattias Persson
Linus Lundqvist var näst bäste rookie i Euroformula Open 2019, efter Red Bulls junior Liam Lawson. Svensken var femma totalt i mästerskapet.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: