Fick i sig dopning – av misstag: ”Rädd”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ulf Palm/TT

SPORTBLADET

Susanna Kallur, 36, berättar att hon en gång fick i sig en dopningsklassad substans.

Av misstag.

– Jag fick en sån jävla ångest, säger hon i Eurosports livesändning.

Sanna Kallur har avslutat karriären.

I friidrotts-VM i London gör hon debut som tv-expert.

På onsdagen sände Eurosport live på sin Facebook-sida och där diskuterade Kallur, Tommy Åström och Jonas Karlsson ämnet dopning.

Kallur berättar om sina upplevelser från den aktiva karriären och säger att hon alltid varit mycket försiktig.

– Jag har alltid varit otroligt strikt med att inte ta någonting egentligen, förutom någon alvedon i enstaka fall. Voltaren har jag tagit mycket och även antiinflammatoriskt, men det är ju säkra grejer. I kosttillskottsväg så skulle jag inte ens … jag tittar inte ens på de hyllorna, säger Kallur.

Dotterns hostmedicin

Men en gång hände det som inte fick hända.

Hon fick i sig en förbjuden substans.

– Det här var någon gång i vintras. Min dotter fick en fruktansvärd hosta och fick utskriven hostmedicin. Hon tyckte den smakade jätteäckligt och ville inte ta den. Så jag började mixtra med det där och funderade på hur jag skulle få i henne den. Jag började blanda ut medicinen med olika grejer, till exempel fil och sånt, men hon vägrade. Så jag var ju själv tvungen att smaka, säger Kallur.

”I upplösningstillstånd”

Hon illustrerar sedan hur hon doppade en sked och smakade lite grand.

– Jag fick inte i mig mycket alltså. Men natten därpå vaknade jag med en sån jävla ångest. Jag tänkte att: ”Nej, vänta! Den där hostmedicinen, den är inte tillåten!”. Jag gick direkt in på den rödgröna listan som finns på RF (Riksidrottsförbundet) och så såg jag att hostmedicinen fanns med där. Där står det liksom siffror på hur många mikrogram, eller vad det nu handlar om, som är okej. Och jag började direkt googla och räkna halveringstider i kroppen. Jag kunde inte sova på hela natten. Jag var i upplösningstillstånd, säger Kallur.

Rent teoretiskt skulle det ha kunnat dyka upp dopningskontrollanter dagen därpå. Men det gjorde det inte, och förmodligen hade det heller inte gett utslag.

– Förmodligen var det här inte tillräckligt för att vara förbjudet. Men man blir ju rädd, säger Sanna Kallur.

Publicerad: