Det här är Dolphins fans inte vana vid att se

Under sin tuffa uppväxt i ett av New Yorks ghetton, lärde sig Brian Flores hur man besegrar oddsen.

Och nu har han gjort detsamma med Miami Dolphins, som gått från hopplösa till hoppfulla på ett knappt år.

På ett år har Miami Dolphins gått från skit till bra. 

Den 2 november 2019 hade man en matchrad på 1–7, och låg sist i sin division. I dag, den 8 november, är Dolphins 4–3 och tvåa i sin division. Och framgången stavas head coach Brian Flores. 

För första gången på flera år så har man anställt en tränare som vill utveckla spelare, och inte bara köpa in en talangfull laguppställning för att sedan leka tränare. 

Flores tränarkarriär började 2008 med New England Patriots som assisterande special teams-coach, för att sedan byta roll till den defensiva sidan där han efter en tid landade i rollen som coach för linebackerpositionen. Han gjorde detta under coachgurun Bill Belichick. Och från säsongen 2018 fick han även ansvaret att kalla spelen på försvaret, men lustigt nog fick han aldrig titeln försvars koordinator. Enligt rykten så ansåg Belichick att han ännu inte förtjänat denna titel.

Att förtjäna saker är något Flores har lärt sig genom livet, ändå sedan en tuff uppväxt i Brownsville, New York. Ett område där han lärde sig att alltid ha koll, om han så bara gick från sin lägenhet till sin bil för att inte råka illa ut.

Håller Tua måttet?

Flores story handlar om att övervinna oddsen, att veta hur det är att vara fattig, att veta hur det är att växa upp i ett av New Yorks tuffaste områden, och att vägra välja den kriminella vägen.  

Så även om gamle Belichick lärde honom mycket, så menar Flores själv att det främst är hans mamma Maria Flores, som har präglat honom mest som person och coach. Mamma Maria var hård och sträng, främst för att det behövdes för att hålla Brian och hans fyra syskon borta från gatan och därmed hålla dem vid liv.  

Tuff, smart och disciplinerad är tre ledord som Flores mamma har präntat in i hans persona, och det är även så han coachar sina spelare.  

Maria Flores var väldigt delaktig i sin sons tränarkarriär och de pratade ofta i timmar om Brians spelare och hur han coachade dem.  

Tyvärr insjuknade Maria Flores i cancer 2015 och efter flera tuffa år i kampen mot sjukdomen avled hon våren 2019.   

Flores lever efter mottot “det finns lycka i hårt arbete”, och det är även något som har manifesterats i Dolphins vändning. Man har från Flores första år som head coach 2019, byggt upp laget genom utveckling och tro på det spelarmaterial man har, givetvis med vissa förstärkningar.  

En betydande förstärkning som kom från årets draft är QB:n Tua Tagovailoa.  

Det var mycket osäkerheter gällande Tua inför årets draft då han i sin sista collegematch med Alabama åkte på en fraktur i höften med efterföljande operation. Detta stoppade inte Dolphins från att plocka honom som det femte valet. 

Tua har sedan vecka 8 fått ta över som QB då man valt att bänka veteranen Ryan Fitzpatrick. Inte för att Fitzpatrick underpresterat, utan snarare för att man vill ge sin nya QB-förmåga en chans.  

Denna lite oväntade QB-ändring har lett till att medierna börjat spekulera i att Dolphins gör detta för att se om Tua håller måttet under säsongens sista tio matcher, eller om de ska drafta ytterligare en QB 2021.

Tua Tagovailoa.

Fansen inte vana

Flores dementerar detta antagande, och menar att Tua är ämnad att vara Dolphins framtida spelfördelare. 

Om Tua är Dolphins framtid återstår att se. Om vi utgår från förra veckans vinst mot LA Rams, så var det inte främst Tuas förtjänst,  utan Dolphins försvar som inte bara klev fram och satte stopp för Rams framfart, utan även gjorde poäng för egen maskin. 

Försvar är Brian Flores specialitet, och han har coachat sin försvarsenhet till att släppa in minst poäng i ligan – endast 18,6 poäng per match.  

Det som framförallt talar för Dolphins är att de spelar som ett lag, samt att de tror på sin head coach.  

Miami har inte råkat vinna ett par matcher på måfå, utan de tvingar just nu de andra lagen att respektera dem, och inte ser dem som en enkel seger.  

Dolphins gör något som deras fans inte är vana vid att se, nämligen spela riktigt bra fotboll.

Följ ämnen i artikeln