”Vi behöver fler spelare i Champions League”

Sveriges sämsta EM sedan 2004

Publicerad:

SPORTBLADET

Sverige slutar elva i EM – den sämsta placeringen sedan 2004.

Nu vill Tomas Axnér se fler svenska spelare i Champions League i framtiden.

– Vi behöver få in fler spelare i de klubbarna, säger förbundskaptenen.

I förra EM (2018) hade den svenska truppen tio spelare i Champions League.

I VM dessförinnan (2017) var de sju.

Men i de två senaste mästerskapen har man bara haft två, i år Isabelle Gulldén i franska Brest och Anna Lagerquist i ryska Rostov-Don.

På listan över hur många spelare respektive respektive EM-nation har i Champions League hittar vi Sverige i bottenskiktet. Bara Kroatien, Tjeckien och Polen har färre. Det kan jämföras med Norges 14 spelare och Rysslands 12 (se faktaruta längst ner).

”Extremt nyttigt”

Nu har Sverige visserligen ingen representant i CL i år, men när Sävehof varit med de senaste åren har bara någon enstaka spelare tagit plats i mästerskapstrupperna.

En förklaring till det lilla CL-inslaget i EM-truppen kan vara den generationsväxling landslaget nu genomgår (det finns tre svenska spelare till i CL, förutom reservmålvakten Evelina Eriksson: Sabina Jacobsen, Angelica Wallén och Clara Monti).

Isabelle Gulldén under hennes sista match med landslaget.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Isabelle Gulldén under hennes sista match med landslaget.

Sverige gjorde en stark insats mot Frankrike, framför allt i första halvlek, men orkade inte stå emot i andra halvlek och förlorade med 31–25 (14–14).

Därmed slutar Sverige elva i EM, den sämsta placeringen i ett EM sedan 2004, och nu menar Tomas Axnér att det är viktigt för framtiden att fler landslagsspelare kommer till Champions League-klubbar.

– Det är viktigt att vi har fler spelare som spelar den här typen av matcher, som är som landskamper i fråga om kvalitet, kontinuerligt under säsongen. Det är extremt nyttigt. Som förbundskapten vill man ha spelare positionerade i bra klubbar där de får hårdheten och rutinen av att spela matcher som är som mästerskapsmatcher, säger Axnér till Sportbladet.

”EM är ett steg upp”

Jessica Ryde har varit en av danska ligans bästa målvakter i höst men hennes Herning-Ikast spelar varken i Champions League eller European League i år.

– Det märks. Man får inte samma spelarregister som målvakt utan det blir många duktiga spelare att läsa in sig på. Det märks att det är ett steg upp, säger hon.

I EM-laget är nog Ryde ihop med spelare som Emma Lindqvist (H65 Höör), Melissa Petrén (Horsens) och Kristin Thorleifsdóttir (Randers) närmast att kunna utvecklas till Champions League-aktuella spelare i framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE