LPGA

Svenska golfhoppet: ”Kan vinna alla majors”

Av: 

Cesar Fältskär

SPORTBLADET

Svensk herrgolf har gått i stå – men på damsidan ser det desto ljusare ut.

21-åriga Linn Grant är världens näst bästa amatörgolfare.

– I mitt huvud kan jag vinna alla majors på ett år, säger Grant till Sportbladet.

Den sporadiske sportintresserade höjde nog på ögonbrynen när svenska Linn Grant i höstas låg tvåa i US Open efter två rundor. Men lika överraskad var inte Grant själv.

– Jag tror att vi svenska amatörer inser att vi har där och göra.

Grant, som är född och uppvuxen i Viken utanför Helsingborg, spelar till vardags golf på Arizona State University i USA. Där presterar 21-åringen på allra högsta nivå, och har vunnit tre tävlingar denna säsong.

– Det har varit en liten ”b-säsong”, men det har funkat bra, säger Grant.

LPGA-kvalet

Men i höst hoppas hon kunna av college, och bli proffs. I augusti drar kvalet till nästa års LPGA-tour igång – och på startlistan står Linn Grant med.

– När Frida (Kinnhult) klarade kvalet förra året bestämde jag mig. Jag har gått två år här i Arizona och känner mig klar med det livet. Nu vill jag bli proffs, säger hon.

Grant går in i steg två direkt på grund av sin höga ranking, och behöver klara av totalt tre steg för att ta sig till LPGA-touren.

– Kvalet är tufft. Det gäller att vara bra över en lång tid, inte bara att träffa rätt en gång, säger Grant.

”Få tillbaka lite”

21-åringen längtar efter att bli proffs.

– Jag tycker att jag håller LPGA-klass, det har ju mina prestationer i US Open visat om inte annat. Men det mesta är nytt, spelarna som är där har spelat på samma banor flera gånger.

– Jag har spelat på en så hög nivå så pass länge utan att få betalt, det ska bli skönt att äntligen få tillbaka lite. Min dröm har alltid varit att livnära mig på golfen, säger hon.

”Kan vinna alla majors på ett år”

Grant tror sig kunna utmana de högst rankade svenskorna på touren direkt.

– I jämförelse med dem har jag absolut där att göra. Det ska nog inte vara några problem, säger hon och skrattar.

Självförtroende tror Grant är viktigast för att lyckas.

– Sen är det bra om man kan bygga sitt självförtroende med hjälp av fakta också. Men jag tycker det är tråkigt att vara realistisk. Man måste vara orealistisk för att nå sina drömmar, drömmar är inte realistiska. I mitt huvud kan jag vinna alla majors på ett år.

En gyllene generation

Linn Grant är en del av en stark generation unga svenska golfdamer som toppar amatörrankingen. Utöver Grant på andraplatsen återfinns Ingrid Lindblad (trea), Maja Stark (sexa) och Beatrice Wallin (tia). Alla spelar på golfstipendier i på amerikanska skolor.

– Vi är en generation som inser att det är roligare att peppa varandra och vara kompisar även utanför golfbanan. Vi alla känner att vi jobbar mot samma sak.

– Att vi är så många duktiga svenska damgolfare har gjort att man hela tiden måste jobba hårdare. Att glädjas över någon annans framgång kommer alltid att gynna en själv i längden.

”Jorden går inte under”

Det märks att det Svenska golfförbundet är stolta över sina svenska damtalanger. Grant har hela tiden känt av stödet från förbundet under hela sin karriär.

– Sverige har ett av de bästa, om inte det bästa, förbundet. Det är bäst på att stötta och ge oss de bästa förutsättningar inför varje tävling med landslaget, säger hon.

Mental styrka är det 21-åringen jobbar mest med – men enligt henne själv är det också hennes största styrka.

– Jag kan ifrågasätta min egen golf ganska bra, och har mycket självinsikt i det jag gör. Därför kan jag hantera motgångar bra, säger hon.

I mitten på augusti drar kvalet till LPGA-touren. Men skåningen tar med hela med ro.

– Jorden går inte under för att jag skjuter en runda över par, säger Grant och skrattar.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

LPGA

Linn Grant

US Masters

Arizona

Golf