Skidstjärnorna redo testa metoden som är förbjuden i Norge

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-04-21

Metoden är förbjuden i Norge.

I Sverige finns inget förbud och längdlandslagets stjärnor är redo att kliva in i höghöjdskammaren i Östersund

– Det är ingenting jag har gjort innan, men det är ett alternativ, säger Maja Dahlqvist.

Träning på hög höjd är en vardag och väl använd träningsmetod för Nordens skidåkare. Men precis som inför förra säsongen ställer pandemin till det.

Svenska skidlandslaget ställer in sitt planerade läger i maj och flera åkare har påtalat vikten av att få träna på hög höjd inför vinter-OS i Peking nästa säsong, där tävlingarna avgörs på 1600–1700 meters höjd.

En faktor som påverkar behovet är att skidlandslagets består av flera unga åkare som under vintern haft negativa upplevelser av att tävla på höjd utan förberedelser, som under Tour de Ski.

Dialogen mellan Svenska skidförbundet och SOK pågår. Thomas Engdahl, sportchef på SOK, meddelar att läger på hög höjd i Frankrike i september finns kvar i planen och att det kan bli individuella lösningar i sommar.

En annan del i den svenska planen är att låta åkarna mer frekvent använda höghöjdskammaren på Vintersportcentrum i Östersund.

I kammaren kan åkarna träna och testa sig i en simulerad miljö. Då finns chansen att se individuella avvikelser och skidåkarna får en erfarenhet av hur det känns att tävla på höjd, även om effekten med ett ökat antal röda blodkroppar kommer först efter längre vistelse på hög höjd och alltså inte under enstaka pass. Kammaren kan inte ersätta vistelse på hög höjd, men användas som ett komplement i satsningen mot OS.

”Kan bli aktuellt”

Men det finns fördelar och de är längdstjärnorna redo att nyttja.

– Det är ingenting som jag har använt jättemycket. Jag har inte varit inne så många gånger. Aldrig använt den i träningen men det är klart det skulle vara kul att testa det mer om det är så att vi inte kommer iväg så mycket, säger Oskar Svensson.

Världsmästarinnan Jonna Sundling är inne på samma spår:

Har du varit inne i höghöjdskammaren?

– Nej, men det kan bli aktuellt nu, säger hon.

Kan det bli en fördel för er mot Norge?

– Jag tycker att det är en bra plan B.

Även Ebba Andersson, som bor i Östersund, överväger möjligheten.

– Det är mycket möjligt, säger hon.

Svenska skidskyttelandslagets använde kammaren inför förra säsongen och Thomas Engdahl ser andra fördelar än just möjligheten att få lära känna sin egen fysiska reaktion i hård belastning på höjd.

– Det kan aldrig ersätta läger över tid. Men det kan ge erfarenhet av hur det är att köra på höjd. Det kan samtidigt ge en möjlighet för acklimatisering på hemmaplan innan läger så man kan korta ner perioden man är iväg, säger han.

Förbjudet i Norge

Sportbladet berättade förra året om den svenska OS-planen, som nu ser ut att bli verklighet. Flera av de svenska skidskyttarna använde kammaren förra hösten.

Att det råder ett förbud i Norge var följden av en etisk diskussion.

– Beslutet fattades i anslutning till en debatt kring att motionärer och till och med ungdomar som försökte manipulera med det här när det etablerades ett höghöjdshus i Trysil, där en del utövare höll till, förklarade Öyvind B Sandbakk, professor på NTNU, Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet då.

Även i Norge pågår diskussionerna om hur skidåkarna i covid-perioden ska hitta möjligheter att ladda på höjd inför Peking. Stjärnan Therese Johaug har för norska Dagbladet öppnat för att åka på läger på hög höjd på egen hand.

Förra året gav sig Norges skidprofiler Marit Björgen och Petter Northug in i debatten för att Norge skulle häva förbudet med höghöjdshus i samband med coronapandemin.

Ett år senare har dock Norges skidförbund fortsatt inga planer på, meddelar landslagschefen Espen Bjervig Sportbladet på ett sms.

Espen Bjervig.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.