Var för bra – går miste om pengar

Sveriges bonussystem slog i taket

Publicerad 2021-02-21

POKLJUKA. Sverige gjorde stor succé i VM.

Så stor att åkarna nu går miste (!) om pengar.

– Bonussystemet slog i taket, säger Jesper Nelin.

Skidskytte är en penningstinn vintersport och IBU (internationella förbundet) är generösa med sina prispengar till åkarna.

Här i Pokljuka var ett VM-guld värt 25 000 euro, ett silver 19 000 och ett brons 14 000. Därmed får VM-kungen Sebastian Samuelsson ett rejält tillskott i kassan efter sina fyra medaljer.

Som Sportbladet tidigare har rapporterat om finns det även ett bonussystem från det svenska förbundet. Det förhandlas fram i åkaravtalen inför varje säsong. Tidigare har ett VM-guld belönats med 140 000 kronor, ett silver med 80 000 och ett brons med 50 000.

Hur det har sett ut i år har generalsekreterare Rikard Grip inte velat berätta.

Däremot avslöjade Jesper Nelin att bonussystemet redan har slagit i taket.

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg tog ett brons i singelmixedstafetten.

”Kommer nog halveras”

När Sportbladet efter herrarnas stafettsilver frågade om det här blir ”ett dyrt kalas” för förbundet svarade Nelin:

– Nä, inte så dyrt. Vi har ett ganska lågt takt. De kommer nog halveras, de här pengarna.

Nu bekräftar Rikard Grip att så är fallet.

– Taket är nått utifrån den här säsongens prestationer, säger han.

Det finns alltså en pott med bonuspengar som betalas ut till åkarna baserat på hur bra de presterar under säsongen – där VM premieras extra.

Sportbladet erfar att potten tidigare år har legat på drygt 2 miljoner kronor, att taket per åkare varit omkring 400 000 kronor – men att summorna har höjts inför den här säsongen.

Trots det är taket alltså redan nått.

När taket nås blir det en procentuell fördelning av pengarna, baserat vad varje enskild åkare bidragit med. Det är det Nelin syftar på när han säger att hans prispengar ”halveras”.

Var det en felkalkylering från er sida? Att taket var för lågt helt enkelt?

– Det går väl att diskutera. Vi har gjort en gemensam överenskommelse med de aktiva och har haft en dialog om deras åkaravtal som alla parter var nöjda med. Det är det vi har att förhålla oss till, säger Grip.

Men det blir väl lite surt för åkarna när de gör så här stor succé och inte premieras fullt ut?

– Ja, det går väl att värdera på många olika sätt. Det handlar också om vad man gör för satsningar. Vi har till exempel tillfört en skyttetränare (Jean-Marc Chabloz) till den här säsongen, så det handlar också om att hitta en balans mellan personella resurser och att skapa förutsättningar så att åkarna kan prestera. Det är hela tiden en avvägning.

Men ni hade kanske inte räknat med sex VM-medaljer?

– Eh… Vi har tittat på hur det har sett ut över flera års tid. Varje år är unikt i sig, det är nya förutsättningar hela tiden. Det gjordes också en del korrigeringar inför den här säsongen, säger Grip.

Rikard Grip.

Dyr coronasäkerhet

Han förklarar att förbundets satsningar på coronasäkerhet för åkarna – chartrade flyg till och från samtliga tävlingar – kostat en hel del pengar. Pengar som i annat fall hade kunnat adderas till bonuskassan och landa i åkarnas fickor.

Hur ser du på att Jesper Nelin inte är nöjd?

– Jag kommenterar inte åkaravtal i media, det tar jag direkt med vår personal och våra åkare, säger Grip.

Kommer taket att höjas till vinter-OS?

– Vi kommer att sätta oss ner efter säsongen och göra nya avtal. Det blir en gemensam dialog. Vad det landar i får vi se då.