Så skyddas svenska åkarna under touren

Publicerad 2020-12-31

VAL MÜSTAIR. När det svenska laget laddar för Tour de Ski är det med munskydd, utegångsförbud och sprit i massor. Allt för att skydda åkarna.

– Man känner sig som en doktor, säger en, ännu inte helt maskvan, Calle Halfvarsson.

Följ ämnen
Längdskidor

Hela det norska landslaget har valt att inte åka. En drös andra tongivande åkare därtill.

Det svenska längdskidlandslaget däremot anlände under gårdagen (onsdag) till Val Müstair och Schweiz för den första delen av årets Tour de Ski.

Eller ja, de anlände ju först till Italien och Mals – där de valt att ha sin bas.

– Eftersom vi inte ska gå högt (Val Müstair ligger 2000 meter över havet, reds anm.) så ska vi vara på italienska sidan och bo lågt. Vi har tillstånd att åka över gränsen. Finns inte så många hotell på andra sidan heller, förklarar landslagschef Anders Byström.

Frida Karlsson med mask på.

Delar på åkare och vallare

Väl i Mals så är det uppdelat. Åkare och ledare för sig i dubbelrum. Vallare för sig på annat hotell.

– Mycket mer än så kan vi inte göra. Alla åkare kommer äta tillsammans. Vi kan inte bubbla åkarna på samma sätt som vi gjorde i Finland. Om alla är gröna då.

Alla var gröna, det vill säga negativa, när de testades inför avfärd.

Har ni någon plan om någon åkare testar positivt?

– Vi har extrarum som vi kan isolera folk på . Det ska väl gå bra. Vad som skulle ske då är upp till schweiziska myndigheterna och hur de agerar, säger Byström och lägger till:

– Det är ju en historia som inte uppstått än i skidvärldscupen. Alpint hade ju samma situation i Finland och där fick ingen starta. Vi får ta det då om det skulle hända.

”Vardag även utan corona”

Åtgärder vidtas i alla fall för att hålla alla friska – även om de delar bubbla.

– Samma restriktioner som alltid. Man sitter en bit ifrån, tvättar händerna, lånar inte grejer av varandra. Flaskor eller dylikt. Vi är väldigt noggranna med hygien i kök och gemensamma utrymmen, säger Byström.

Linn Svahn.

– Men för skidåkare är det här vardag även utan corona. De är ju väldigt säkra av sig annars också.

En detalj som åkarna däremot inte är vana vid är munskydden. Något som märks direkt när de har varit ute och testat spåren i Val Müstair.

– Just det, masken Frida! utbrister Maja Dahlqvist när hon mitt i den mixade zonen insett att hon och hennes landslagskollega och vän glömt en av reglerna.

Tackar restriktionerna

Munskydden ska användas så fort åkarna inte befinner sig på hotellet eller i spåret.

– Det är bara att komma ihåg att ha masken. Det känns som det mest avancerade, säger Dahlqvist när hon drar på sig masken där den ska vara.

– Det kommer bli väldigt mycket maskbärande. Man känner sig som en doktor. Det är lite obehagligt. Jag gillar inte att ha mask men vi har inget val, säger Calle Halfvarsson och passar på att tacka coronarestriktionerna.

– Ja, alltså de här restriktionerna som har varit tack vare corona kan väl bara vara en vinning för min del. Jag som har lätt att bli sjuk. Jag känner att så mycket som jag håller på just nu med handsprit, är ordentlig och liksom håller mig borta från folk, så ser jag det som en större möjlighet för min del att hålla mig frisk från vanliga förkylningar också. Jag tror det kan vara bra för mig att komma in i än mer seriösa grejer för att hålla sig frisk.

Slarvar du i vanliga fall?

– Ja, är man 99-procentig och det kanske är något man har slarvat med lite utan att man tänkt på det så. Nu är man ju 100-procentig så det kanske kan vara vinning för mig för att jag ska hålla mig frisk.

Calle Halfvarsson får vänja sig vid munskydd.