William Poromaa tränar med Pichler-inspiration

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2020-12-30

RUKA. Framtidshoppet William Poromaa är ett namn för VM redan i vinter.

En förklaring bakom lyftet är de Wolfgang Pichler-inspirerade ”grispassen”.

– Det blir en hårdhet för kroppen och en hårdhet för huvudet att köra den typen av pass, säger 20-åringen.

Det har i flera år funnits en längtan efter framgångar på herrsidan inom längdåkningen. Tomheten och gapet efter framgångsrika mästerskapsåkare som Johan Olsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson och Anders Södergren har varit stort.

William Poromaa har fått smeknamnet ”Frälsaren”.

Han har precis firat jul, fyllt 20 år och håller inte själv ner förväntningarna inför Tour de Ski utan smakar på känslan av att se sig själv som en möjlig topp-fem-åkare, kanske till och med som en man för pallen.

Alldeles oavsett hur första Tour-äventyret slutar är han en åkare för framtiden.

Jag tror William är en av de som tränar absolut hårdast i Sverige, men han är ännu långt ifrån de som tränar mest.

William Poromaa har en förmåga att disponera sina lopp väl. Han öppnar stabilt och orkar hålla i tempot mot slutet, när konkurrenterna tröttnar.

Det är en ovanlig egenskap för en ung åkare. En förklaring till det finns i hans träningsupplägg.

Sedan i våras är Lars Ljung tränare för William Poromaa.

– Det har sedan i maj varit fokus på hård träning, mycket grundkapacitet. Han kan bli väldigt väldigt bra, vi har bara sett början, säger Lars Ljung.

Pichler präglar

Det finns inslag i William Poromaas träning som sticker ut.

– Jag tror att William är en av de som tränar absolut hårdast i Sverige, men han är ännu långt ifrån de som tränar mest, säger Lars Ljung.

Skidförbundets tränare Lars Ljung, som varit resursperson inom SOK, har samarbetat med skidskyttedemonen Wolfgang Pichler under flera år och det präglar delvis utbudet som William Poromaa botaniserar bland.

– Hans nyckelpass är ett grispass var tionde dag. Då kör han väldigt mycket tid i tröskelfart, 90 minuter totalt i effektiv tid, säger Ljung.

Hur reagerar han då?

– Det är tufft att genomföra, det kräver förberedelser och fokus men han hanterar det bra och har fått bra svar på det. Det är en del i att han kan ligga kvar väldigt hårt väldigt länge, säger han.

William Poromaa berättade i samband med tävlingarna i Ruka att insatsen på just de träningspassen bygger både uthållighet och mental styrka:

– Det betyder mycket. Det blir en hårdhet för kroppen och en hårdhet för huvudet att köra den typen av pass. Man känner att man kanske gör lite mer än vad andra gör och ligger i framkant gentemot vissa, säger han.

”Helt annan kapacitet nu”

Han har i sitt upplägg dessutom ett längre pass på mellan sju och nio mil i veckan.

– Jag har en helt annan kapacitet nu än jag haft tidigare, säger han.

Lars Ljung ser att tekniken redan är bra, men att det finns detaljer att utveckla.

– Han är lång, hans kärna ska bli stark för att hålla ihop, det är extra viktigt. Där har vi tagit ett steg. I lätt terräng med höga hastighet kan han hålla i lite längre kontakt med stavarna i snön. Han är ingen ren poweråkare, men har bra uthållighet och längd, säger Lars Ljung.

Tour de Ski inleds på nyårsdagen.

Följ ämnen i artikeln