Slåss om segern i sprintcupen – kan bli rekordsvensk seger

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

OBERSTDORF. Sprintcupen kan bli Sveriges stora framgång i skidspåren i vinter.

Det unika stjärnskottet Linn Svahn – som vunnit dubbla fristilssprintar – ligger tvåa när hon får sin första chans i klassisk sprint.

– Jag tror inte jag är sämre i klassiskt..., poängterar hon.

Eftermiddagen är vacker i Oberstdorf. Ingen vind, ingen nederbörd. Ingen sol visserligen, men vi har ju varit med om så mycket värre just här på den kommande VM-orten.

Nästa år är det mästerskap i den tyska byn. Den här säsongen är det däremot turneringsfritt. Världscupen rullar på, den nya nordiska touren väntar och den totala världscupen är avgjord av Therese Johaug.

Men det finns faktiskt blågula skäl att titta extra på de sprintlopp som återstår.

Har vunnit fyra av sex lopp

Sverige har chans att vinna den totala sprintcupen, som Stina Nilsson gjorde ifjol. Det skulle bli historiskt om Linn Svahn gör det, med den kometkarriär som den färska 20-åringen har gjort.

Hon har kört sju lopp i världscupen i sitt liv, sex av dem den här säsongen. Hon har vunnit fyra av dem – alla i sprint, individuellt eller team.

Alla segrar har kommit i fri stil. På söndag väntar klassisk stil.

Inga problem om vi lyssnar på Linn.

– Jag har bara fått köra skejtsprintar, så jag har inte fått möjlighet att visa upp mig i klassiskt. Jag tror inte att jag är sämre i klassiskt jämfört med skejt, säger Linn Svahn.

Maja Dahlqvist och Linn Svahn vann lagsprinten senast
Foto: Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Maja Dahlqvist och Linn Svahn vann lagsprinten senast

Med pallplatserna ligger Linn Svahn tvåa i den totala världscupen inför söndagens klassiska sprint i Oberstdorf. Trea är Jonna Sundling, bara två (!) poäng efter. Anamarija Lampic, Slovenien, leder.

– Jag tror det blir svenskt, säger Maja Dahlqvist som ligger åtta.

Linn Svahn:

– Jag har sett den och vet att jag ligger tvåa där. Det är spännande att vara med. Det är där jag vill vara. Sprintcupen lockar en del. Det blir jättehäftigt att ha mål och det är cool att uppnå dom.

”Därför jag är här och tävlar”

Hur ser du på Anamarija Lampic?

– Hon är absolut en tuff konkurrent och hon har presterat väldigt bra i år. Men det finns fler som kan åka fort.

Jonna Sundling skuggar Linn Svahn i cupen. I går stod hon hängandes på sina stavar utanför vallabussen och längtade ut på banorna. Tillbaka igen efter sjukdom med energi och osäkerhet.

– Det är klart att jag tänker på cupen. Det var inte ett mål att placera sig så högt i sprintcupen inför säsongen men nu är det därför jag är här och tävlar, jag vill kämpa mig vidare och samla poäng, säger hon.

Hon kommer dock från en sjukdomsperiod och är osäker på formen.

– Jag vet inte alls, jag har bara kört ett intervallpass. Det kan slå åt vilket håll som helst, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE