Drömsiffrorna – en av de bästa

Statistiken som talar för Stenson i The Open

Av: Andreas Käck

Publicerad:

SPORTBLADET

PORTRUSH. Historiken talar för Henrik Stenson.

Och efter förra veckans formbesked lyfts svensken nu fram som en av titelfavoriterna i The Open.

– Vi har många bra minnen härifrån, säger han.

Det har runnit en del vatten under broarna sedan Henrik Stenson stod för karriärens bedrift och bröt svensk herrgolfs eviga majorförbannelse.

Efter den där historiska veckan på Royal Troon i västra Skottland sommaren 2016 har ”Iceman”, som han kallas, haft svårt att slåss om stora titlar.

Men kanske är det dags igen nu?

43-åringen kommer nämligen hit – med ett praktfullt formbesked i ryggen.

– Ja, det var helt klart ett steg i rätt riktning, säger han om sin delade fjärdeplats i Scottish Open förra veckan.

– Framförallt fick jag ordning på det långa spelet, som är det jag varit mest missnöjd med på senare tid. Sen betyder det inte att man är fullfjädrad i självförtroendet och tycker att man slår bollen på ett snöre hela tiden, men det behöver man å andra sidan inte känna alla gånger för att nå bra resultat och till och med ha chans att vinna, fortsätter Stenson.

Foto: TT

”Speciell vecka”

Formen pekar uppåt, men det som framförallt talar för svensken är hans historik i just The Open. Siffror visar att han har varit en av de klart bästa spelarna i den här tävlingen de senaste fem åren.

– Vi har gjort mycket bra saker i The Open. Linksgolf handlar om att vara intuitiv, att välja sina slag och gå på känsla. Det blir väldigt många olika typer av slag och det gillar jag.

Vad gör The Open-veckan med dig rent känslomässigt, med det ”track record” du har och det faktum att du faktiskt vunnit en gång?

– Det är en speciellt vecka, givetvis. Vi har en uppskattande golfpublik, det blir alltid riktigt skön stämning. Det känns lite som att komma tillbaka till rötterna när vi spelar på de här banorna. Och som europé är ju den här tävlingen nummer ett; det var The Open man ville vinna som junior, så självklart känns det väldigt speciellt att komma tillbaka när man har lyckats med den bedriften. Men det har ju varit många bra minnen härifrån, även om vi tar bort segern på Royal Troon. Vi har både en andraplats och två tredjeplatser sedan tidigare, så vi har varit bra på det ett antal tillfällen.

”Inte långt borta”

Spelet du hade förra veckan, räcker det för att utmana om titeln här?

– Det är inte långt borta i alla fall. Sen är det alltid svårt att veta. Generellt sett tycker jag inte det behöver kännas 100-procentigt heller, för då blir det nästan att du skruvar upp förväntningarna för mycket, sen slår du två halvknackiga slag och tänker: ”Vad är det för fel nu då?”. Både mentalt och spelmässigt brukar det bli bra när man känner att det mesta är någorlunda i balans – och vi närmar oss den känslan nu, säger Henrik Stenson.

Publicerad:

LÄS VIDARE