Byggmark avslutar karriären

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Efter en nästan 15 år lång karriär tvingas Jens Byggmark lägga skidorna på hyllan.

I ett öppet brev berättar 31-åringen om det tuffa beslutet.

”Byggis out”, inleder alpinprofilen brevet med.

1 av 4 | Foto: JOEL MARKLUND
Byggmark har bland annat ett VM-silver från 2011 på meritlistan.

Jens Byggmark har tack vare sin färgstarka personlighet och sina sportsliga framgångar varit ett uppskattat namn inom svensk alpinåkning. 31-åringen stod på toppen av karriären 2011 när han vann VM-silver i slalom i Garmisch-Partenkirchen – hans främsta mästerskapsmerit tillsammans med lagsilvren i Åre 2007 och Schladming 2013.

”Mitt knä håller inte”

Men de senaste åren har spolierats av skador och nu väljer Byggmark att avsluta karriären.

– Anledningen till att jag bestämt mig för att avsluta min alpinkarriär är för att jag känner att mitt knä inte håller för att prestera på den extremt höga nivå det är i världstoppen, säger 31-åringen i ett pressmeddelande.

I ett öppet brev utvecklas Jens Byggmark sina tankar:

Byggis out.

Jag känner mig otroligt stolt över min karriär. Första världscuptävlingen är tolv år sedan och tio år på högsta nivå i denna underbara idrott. Tyvärr har allting ett slut. Det har både varit ett svårt och ett lätt beslut men oavsett så känns det rätt.

Man blir ganska sentimental efter ett sånt här beslut, de minnen jag fått uppleva under den här resan har varit väldigt häftiga. Det finns en uppsjö med folk jag skulle vilja tacka för all hjälp och stöttning jag haft genom livet och min karriär.

Först och främst är det min familj som slitit för min idrott, Uno, Karin och Jon, min vackra fästmö Michaela och våra barn. Alla mina fans, tv-tittare som stöttat och alla som har skickat peppande brev, mail och sms. Alla sponsorer jag haft genom åren både privat och i landslaget. Alla grymma lagkamrater jag haft, Skidförbundet som gett mig de möjligheter jag behövt för att prestera på topp, min manager Lasse Kjällberg och sist men inte minst mina vänner.

Nu för min del kommer det så klart bli en riktningsförändring i livet där jag ska bygga upp nya mål och en ny karriär. Jag ser fram emot det!

Tack för mig

/Jens

Jens Byggmark hann med 127 världscupstarter med två vinster, fyra andraplatser och två tredjeplatser som facit under karriären.

Byggmark
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR N
Byggmark
Publicerad:

LÄS VIDARE