”Mondo” Duplantis prisad – årets stjärnskott

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Matthias Hangst / Getty Images Europe

Armand ”Mondo” Duplantis EM-guld och juniorvärldsrekord eller norrmannen Jakob Ingebrigtsens galna EM-dubbel var frågan?

Svaret: båda.

I en unik prisutdelning delade de två supertalangerna priset som Årets manliga stjärnskott i europeisk friidrott.

Årets EM i friidrott kom till stor del att bli ihågkommet för två juniorer som tog Berlin med storm.

Dels svenske Armand ”Mondo” Duplantis som vann tidernas tuffaste stavfinal på otroliga juniorvärldsrekordet 6,05 och dels den yngste Ingebrigtsen-brodern, Jakob, som vann både 1 500 meter och 5 000 meter på sitt första internationella mästerskap.

Prestationerna var så bra att när europeiska friidrottsförbundet i dag skulle välja en mottagare av ”Årets stjärnskott” valde de en helt unik lösning och lät de båda dela på priset.

”Grattis till Jakob”

Ingen av de båda supertalangerna var på plats för att ta emot priset men Armand Duplantis gav en hälsning från Louisiana State University.

– Jag vill tacka europeiska förbundet för att jag får det här priset. Jag vill också säga grattis till Jakob, det finns ingen bättre att dela de här priset med, säger han.

Både Ingebrigtsen och Duplantis var nominerade till det ännu tyngre priset, Årets manliga friidrottare, men det gick till tiokamparen Kevin Mayer som slog världsrekord på hemmaplan efter fiaskot på EM.

Årets kvinnliga stjärnskott blev vitryska häcklöparen Elvira Herman och på damsidan vann Dina Asher Smith priset som Årets kvinnliga idrottare.

Publicerad: