Nobbar mångmiljonkontrakt: ”Vi har en plan”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

BERLIN. Efter den otroliga guldshowen på EM pekas Armand Duplantis ut som hela friidrottsvärldens frälsare. 

Men supertalangen tänker inte kapitalisera på det utan han ska gå på Louisiana State University nästa år och därmed avstå mångmiljonbelopp från prispengar och sponsorer. 

– Vi har en plan och vi håller oss till den, säger pappa Greg Duplantis 

Friidrottsvärlden skriker efter nya globala stjärnor. Tävlingarna i Berlin har pekat ut två glödheta kandidater, två tonåringar från Norge och Sverige. Både Jakob Ingebrigtsen och Armand Duplanits pekas ut som tänkbara frälsare för en idrott som befunnit sig i ett vakuum sedan Usain Bolt avslutade karriären. 

– Jag vet knappt hur man ska svara på det. Men om folk vill behandla mig som en Usain Bolt så får de göra det. Men jag försöker inte vara som honom, jag försöker kanske fylla Renauds skor, säger Duplantis som drömmer om att stavhopp blir i fokus runt om i världen. 

– Jag hoppas att jag kan inspirera folk, jag älskar stavhopp och älskar när stavhopp får publicitet. Jag vill att alla börjar med stavhopp, säger han.

Pappa Greg tror att sonen är redo att bli ett globalt affischnamn. 

– Det skulle vara fantastiskt. Han älskar det här och skulle kunna hoppa stav varje dag om han fick. 

Med framgång kommer också pengar.

Eller så är det i normala fall.

Eftersom Armand Duplantis har tävlat på high school-nivå i USA har det varit förbjudet för honom att ta emot pengar för tävlingar eller från sponsorer. Han får inte ens ha en manager. 

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska flytta hemifrån

Och trots att succén i Berlin höjer marknadsvärdet ännu mer och skulle kunna ge svensken mångmiljonkontrakt med de största skosponsorerna och stora start- och prispengar kommer stavstjärnan att nobba allt det för att börja på LSU. Samma universitet som hans mamma, pappa och äldre bröder gått på. 

– Jag tror inte att det förändras, säger Greg. 

– Vi har en plan och ska hålla oss till den i minst ett år. Det är klart att NCAA-idrotten inte är lika stark som det här men det finns några duktiga killar där. 

Nästa år blir en övning i att bli vuxen för 18-åringen. 

– Han ska flytta en timme hemifrån och ska få klara sig själv lite säger Greg Duplantis. 

Publicerad:

LÄS VIDARE