VM-silver till Harlaut

Publicerad 2019-02-03

Henrik Harlaut har massor av medaljer från X-games – men VM-medaljerna har lyst med sin frånvaro fram tills i natt.

Svensken knep nämligen silvret i big air-tävlingen i Utah, USA.

– Det känns helt fantastiskt, säger han till SVT.

Freeskingåkaren Henrik Harlaut har en gedigen meritlista med tio medaljer från X-games sedan sedan tidigare, varav hela sex guld.

När X-games avgjordes nyligen blev han dock utan medalj. Svensken slutade fyra i slopestyle och fyra i big air.

Men i natt, svensk tid, fick han äntligen kliva upp på pallen även i VM-sammanhang. När big air avgjordes i VM i Utah, USA, knep 27-åringen silvret.

– Min första pallplacering i VM och det var helt fantastiskt. Hoppet var perfekt, alla åkare körde bättre än jag någonsin sett på en big air-tävling, säger Harlaut till SVT Sport.

Ledde tävlingen

Svensken ledde tävlingen efter första hoppet men fick inte riktigt till det i den andra omgången. Efter ett lyckat sista hopp samlade han totalt ihop 184,00 poäng.

– Det bästa tricket jag någonsin gjort. Jag kunde inte gjort det fetare för mig själv, jag mår hur bra som helst just nu, säger Harlaut.

Segraren Fabien Bösch från Schweiz stod för tävlingens enskilt bästa hopp i andra omgången och slutade två poäng före Harlaut. Alex Beaulieu-Marchand från Kanda tog bronset på 183,25 poäng.

Oliwer Magnusson stod för ett starkt kval men slutade sexa i finalen på 171,00 poäng. Tävlingens tredje svensk, Jesper Tjäder, blev sjua på 152,75.