Luleå-spelarna deppar

Totalt utspelade i senaste mötet mot Luleå.

Men i det fjärde finalmötet reste sig Norrköping och kvitterade finalserien.

Efter en stark fjärde period vann Dolphins till slut med klara 80–65.

I det tredje finalmötet körde Luleå över Norrköping totalt med siffrorna 88-54. Om den matchen inte bjöd på någon speciell dramatik, så skulle den fjärde finalmatchen bli betydligt jämnare.

Från första uppkast följdes lagen åt. Gerry Blakes sköt igång hemmalaget i Stadium Arena samtidigt som gästande BC Luleå svarade. Hemmalaget hade efter första perioden ett knappt övertag på en poäng, 19–18.

Luleå drog ifrån något i den andra perioden utan att lyckas skaka av sig Dolphins. Inför sista perioden var ställningen helt lika, 53–53.

Vann sista perioden med 27–12

Luleås guard Quinton Upshur, som utsågs till årets försvarare för några veckor sedan, satte Luleå i förarsätet direkt i den avslutande perioden med en tidig trepoängare.

Men återigen höll sig Norrköping kvar i matchen. När Gerry Blakes satte en tvåa med mindre än fem minuter kvar gick hemmalaget upp i ledning 61–60. Efter att Dolphins till slut lyckats ta ledningen släppte man den sedan aldrig. Joakim Kjellbom klev fram när det som mest behövdes och satte flera viktiga tvåpoängare samt stod för viktiga blockar i försvaret. Till slut rann hemmalaget ifrån och vann med klara 80–65.

”Allt handlar om försvaret”

Kjellbom framhöll försvarsspelet efter matchen.

– Allt handlar om försvaret när man möter Luleå. Kan man bromsa in dem och tvinga dem att spela halvplan så är det ett helt annat lag, säger Kjellbom till Basketsverige.

Norrköping vann sista perioden med klara 27–12.

– Framförallt sätter vi en del öppna skott och får stopp i försvaret. Vi höjde intensiteten lite grann och det räckte i dag.

Anton Saks i Luleå var besviken över lagets insats i matchens slutskede.

– Det är en kollaps i försvaret. Att de gör 27 poäng i en quarter är inte okej. Det är för dåligt, säger Saks till Basketsverige.

I och med segern är det nu kvitterat till 2–2 i matcher i finalen. Den femte finalen spelas på måndag uppe i Luleå.