Johansson sjua i kraschfylld tävling

Av: TT

Publicerad:

”Det var helt sjukt med så många krascher”

Emma Johansson.
Foto: TT
Emma Johansson.

Emma Johansson slutade sjua i cykeldamernas endagsversion av Tour de France.

Men själv var hon mest nöjd över att "bara" ha kraschat en gång och kommit undan med en ömmande armbåge.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det var helt sjukt med så många krascher och jag kände att det inte var värt att ta några större risker på det här underlaget, säger Emma Johansson till TT.

Ösregnet över Paris, där "La Course by Le Tour de France" avgjordes i den franska huvudstadens allra mest centrala delar, gjorde asfalten och gatstenarna såphala. När det drog ihop sig till avgörande efter 13 varv upp och ned för Champs-Élysées hade nära hälften av startfältet försvunnit på grund av masskrascherna.

Emma Johanssons kom på det andra varvet.

– Jag slog som tur var bara i en armbåge. När jag kom upp igen fick jag punktering strax efteråt. Framför mig blev det en ny stor krasch och det blev helt stopp.

Det tog två varv innan hon på nytt var ikapp klungan och långt fram i tätgruppen.

”Inte värt det”

– Hade det varit torrt på gatorna hade jag kunnat ta mer risker i kurvorna. Nu tyckte jag att det inte var värt det. Det var nästan overkliga förhållanden, säger den 31-åriga OS- och VM-medaljören.

Två varv från mål var Emma uppe i ledning en kort stund. Men när nederländskan Anna van der Breggen, som nyligen vann damernas Giro d´Italia, satte ett på allt kort med varvet kvar kunde ingen följa. Rabo-cyklisten höll undan hela vägen och vann före Jolien D´hoore och Amy Pieters.

– Det var ett smart drag av henne. Jag kanske skulle försökt hänga på men då hade jag ju bara hjälpt de andra lagen att ta upp jakten, säger Emma Johansson.

Av övriga svenskor slutade Sara Mustonen-Lichan 12:a medan Emilia Fahlin tillhörde dem som tvingades bryta.

Publicerad: