Friidrotts-VM 2015

Almgrens skräckpass inför VM: ”Är ångest"

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Andreas Almgren är så trött att han inte ens kan ta av sig skorna själv.

Nyss har han sprungit intervaller i världsrekordfart – och träningspasset är inte ens slut.

Sportbladet fick följa med när den svenska jättetalangen gjorde sitt absolut tuffaste pass inför VM-debuten i Peking.

– Det är ångest, men man ser ändå fram emot det lite, säger han.

Andreas Almgrens tränare Urban Aruhn cyklar längs med Edsviken i Sollentuna. Då och då utbrister han i ett ”Löpare!” tät följt av ett artigt ”Tack så mycket” när de promenerande pensionärerna flyttat på sig.

20 meter bakom sig har han Sveriges mest lovande manliga medeldistanslöpare på mycket länge. Andreas Almgren har etablerat sig i Europaeliten redan under sitt första seniorår och mycket talar för att det bara är en tidsfråga innan han slår det svenska rekordet på 800 meter. Kanske blir det redan på VM om lite knappt tre veckor.

Men för att göra det måste han flytta den där mjölksyratröskeln ytterligare ett par snäpp bortåt.

Springa under världsrekordfart

I veckan fick Sportbladet vara med på ett pass som ska göra just det, det absolut tuffaste passet i VM-uppladdningen.

Vi följer de här första sex 500 metersintervallerna längs med Edsvikens strandpromenad från bilen, fotograf Pontus Orre hänger ut genom fönstret för att fånga Almgren i farten. Jag sitter mest och försöker räkna huvudräkning, det här skulle alltså vara 20 procent under tävlingsfart, ändå står bilens hastighetsmätare på 25 kilometer i timmen alla sex gångerna.

Och då har passet knappt börjat.

Höjdpunkten är det som ska ske på banan 10 minuter senare. Spikskor på och ett så kallad ”splittat 800-meterslopp". Först 500 meter max, någon minuts vila, följt av 100 meter, kort vila och avslutningsvis 200 meter. Totalt sett 800 meter – i en fart som trots intervallerna strax innan ska gå en bra bit under världsrekordfart.

– Det är det som är riktigt intressant, Jag vill inte säga vilken tid det ska sluta på, men jag tror den kommer ligga en bra bit under 1.40, säger Urban Aruhn.

Mycket jobbigare än ett tävlingslopp

– Skräckblandad förtjusning, det är lite pirr i magen. Man vet hur jobbigt det kommer bli, mycket jobbigare än ett 800-meterslopp. Men det är en extremt skön känsla när det är klart, sa Turebergslöparen själv strax före passet.

Femhundringen blir tuff med två raksträckor i motvinden och Almgren kommer in på 63 sekunder. Efter en hundring på cirka 11,5 sekunder så avslutar han med 200-metersloppet på cirka 23,5 sekunder.

Urban Aruhn gör en segergest. Sen rusar han fram till Andreas Almgren som kollapsat på banan. Det ser inte ut att handla om någon skön känsla. Urban får lyfta benen och skaka dem och hjälpa Andreas Almgren av med spikskorna.

Efter fem minuter är han uppe och stapplar. Tio minuter senare är han redo för mer löpning.

Fler intervaller, totalt 2000 meter, nere vid strandpromenaden. Sista loppet är på 200 meter och Urban hinner knappt med och ligga framför med cykeln längre.

”Bästa känslan som finns”

Ny segergest.

– Alltså sista 200 gick på 26 sekunder, det är ruggigt starkt, säger Aruhn.

Andreas Almgren själv var också nöjd.

– Det är alltid skönt när ett sådant här pass är över, jag trodde jag skulle vara tröttare än jag var på de sista loppen.

Om du med det här passet får blicka framåt mot VM, vad ser du då?

– Jag känner mig väldigt förhoppningsfull, jag behöver någon vecka till med hård träning sen är det bara att toppa formen och förmodligen vara i riktigt bra slag i Kina.

Hur mycket längtar du efter den där toppformskänslan?

– Det har jag längtat efter sen jag kom fyra på inomhus-EM. Under ett halvårs jobb har jag sett fram emot det, att vara i form när det väl gäller är den bästa känslan som finns.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Almgren

Friidrott