Sågas av pampen: ”Hon som är boss”

Intern kritik mot Rysslands tränare

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Den ryska längdpampen Jelena Välbe är förbannad.

Hon kräver bättre resultat på VM – och pekar ut tränaren Markus Cramer som en orsak till fiaskot.

– Jelena är boss. Det är hon som bestämmer, säger Cramer till Sportbladet.

Sex VM-lopp är avverkade i årets mästerskap och hittills har Ryssland bara tagit två medaljer. Ett guld (i skiathlon) och ett brons (i sprintstafett).

Det är klart under förväntan, anser före detta VM-drottningen Jelena Välbe, numera chef för det ryska längdlandslaget. Hon pekar nu ut den tyske tränaren Markus Cramer som en orsak till fiaskot.

”Misslyckas återigen”

Det ryska landslaget är indelade i olika träningsgrupper och Cramer ansvarar för den grupp – där bland annat Julia Stupak ingår – som ännu inte tagit medalj.

– Återigen är det Cramers grupp som misslyckas med att pricka formen. Vi får hoppas att det blir bättring framöver…, säger Välbe till tv-kanalen Match.

Under måndagens träning tog Sportbladet ett snack med Markus Cramer. Han har inga problem med att Välbe går ut och kritiserar honom i media.

– Hon är boss. Det är hon som bestämmer, säger han.

Markus Cramer vid måndagens träning.
Foto: ANDREAS KÄCK
Markus Cramer vid måndagens träning.

Och kritiken har du inga problem med?

– Nej då. Jelena har pratat mig också. Hon sa: ”Markus, vad hände med Julia (Stupak) i skiathlonen?”. Men det är inte lätt. Vi har haft stora skadeproblem i vår grupp, så uppladdningen inför VM har inte varit optimal. Julia kom tvåa i Tour de Ski och efter det förväntar sig alla att hon ska ta medalj hur lätt som helst på VM, men det funkar inte så. Konkurrensen i Tour de Ski var svagare, de norska åkarna var ju inte där. Nu är det mycket svårare, säger Cramer.

”Stora problem”

Han är också besviken över resultaten hittills i VM.

– Ja, speciellt på damsidan. Där har vi haft stora problem. Vi är glada att de som har varit skadade kan vara med på VM, men om du inte är 100 procent så är det svårt att ta medalj. Självklart hade vi önskat oss bättre resultat.

Och Jelena Välbe har höga krav?

– Ja, så är det. 

Är du säker på att du kommer få behålla ditt jobb, även om ni inte börjar plocka medaljer?

– Nej, nej, nej. Jag kan det här spelet. Det går upp och ner och man kan aldrig vara säker på något. Men jag och Jelena har en bra kommunikation. Vi vill samma sak – vi vill ha resultat, säger Markus Cramer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN