Kristoffersen: Vore ett skämt om det avgjorde

Av: Emelie Fredriksson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Slalomgiganterna Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen åkte ut direkt i parallellslalomen i Stockholm.

Norrmannen var kritisk till reglerna.

– Ett skämt, säger Kristoffersen och får mothugg av svenska stjärnan Frida Hansdotter.

– I så fall får han hem och träna, säger hon.

Parallellslalom skiljer sig en hel del från den vanliga slalomen men poängen räknas likvärdigt med slalomen när det handlar om slalomcupen.

Detta gynnade inte de överlägsna ledarna där, Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersen som åkte ut direkt i åttondelsfinalen.

När norrmannen stannade till hos Sportbladet efter åken var han missnöjd med insatsen – och samtidigt väldigt irriterad över reglerna.

Att hans landsman, fartspecialisten Aleksander Aamodt Kilde, fick vara med och slå ut suveränen Hirscher ser han som ett av svaghetstecknena i regelverket.

”Var kanske för glad”

– Jag var kanske lite för glad på starten efter att det hände... Men det var väldigt bra eftersom det gör att slalomen avgör slalomcupen. Det vore ett skämt om det här avgjorde cupen, säger Kristoffersen.

Han uppmanar Fis att ändra reglerna.

– De borde tänka om. Det är inte rätt att det ska vara så här, säger han.
Även får medhåll av franske stjärnan Alexis Pinturault.
– För mig är det inte slalom eller storslalom, det är något helt annat. Vill de fortsätta tycker jag att det är en bra idé att göra en egen cup, säger han.
Även Shiffrin röstar för en egen cup.

– Jag är glad att jag kom undan med segern, men jag kan förstå att man tycker att det är tufft att det ska handla om slalomcupen. För herrarna åkte de två som slåss om den ut i första rundan, det är väldigt tufft. Men det är en väldig cool tävling som är bra för sporten så jag hoppas att det fortsätter, men kanske att man kommer på ett sätt som gör det rättvist för dem som satsar på cupen också.

”Han får hem och träna”

Frida Hansdotter, fyra i tävlingen, tycker inte heller att poängen borde räknas med i slalomcupen. Men hon ger inte Kristoffersen rätt i sitt utspel.

– Jag tycker att det är en minst lika viktig gren som slalom. Kolla vilken folkfest!? Det här behöver vår sport, vi behöver kanske fyra-fem sådana här tävlingar per år.

– Jag tycker inte att man kan säga skämt, i så fall får han hem och träna.
Inte heller Mattias Hargin är speciellt kritisk mot upplägget.

– Jag gillar att ha tävlingar. Fler tävlingar så jag tycker bara att det är bra. Sedan kanske man kan diskutera att göra en cup av det i stället. Men för min del är det bara ju fler tävlingar desto roligare, säger han.

Hirscher leder slalomcupen på 620 poäng. Kristoffersen är tvåa på 560.

Henrik Kristoffersen åkte ur i åttondelsfinalen.
Foto: TT
Henrik Kristoffersen åkte ur i åttondelsfinalen.
Publicerad: