Elitkarriären tog fart med hot om shotsbricka

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

BERLIN. För fem år sedan tränade hon löpning två, tre gånger i veckan.

Men ett hot om shotsbricka kastade Mikaela Larsson, 32, in på en elitsatsning som nu nått till mästerskapsdebut på maraton.

– Det krävdes personligt rekord med elva minuter för att slippa shots, säger hon.

I början på juni skrällde Mikaela Larsson ordentligt när hon vann Stockholm Marathon med över fyra minuter. Då besegrade hon bland annat svenska rekordhållerskan Isabellah Andersson och flera etiopiska löpare.

Ett helt nytt steg på en elitkarriär som bara funnits på allvar i ungefär fem år.

”Fick panik där ett tag”

En karriär som man till viss del kan tacka ett vågat alkoholvad för.

– Ja, det stämmer. Vi var ett gäng från min förra klubb IF Linnea som skulle springa Frankfurt Marathon och då var det en kille som tyckte att vi alla borde klara tre timmar. Och för varje minut man missade med skulle man behöva dricka en shot senare på kvällen. Mitt personliga rekord var 3.11 då så det krävdes ett rejält pers för att slippa shots, säger Mikaela Larsson.

– Men jag klarade det, jag sprang på 2,57.

I ren rädsla för en riktig karatefylla?

– Ja, precis. Saken var att jag hade ställt in min klocka helt fel, med kilometer per timme i stället för minut per kilometer så jag visste inte alls vilket tempo jag höll. Jag fick panik där ett tag för jag inte visste hur jag låg till med den där shotsbrickan, men det gick bra.

”Det ska bli jättekul”

En tid under tre timmar fick henne att ta kontakt Anders Szalkai som hjälpte henne att börja träna med Spårvägen där hon sedan skruvat upp träningen.

– Det var då jag kände att jag var på gång. Jag tränade bara löpning två, tre gånger i veckan då men sen fick jag hjälp med träningsprogram och anmälningsavgifter till lopp och så.

Nu väntar mästerskapsdebut:

– Det ska bli jättekul att representera blågult på mästerskap.

Något nytt dryckesvad finns inte.

– Nej, jag ska göra mitt absolut bästa sen får vi se vilken tid och placering det blir, säger Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE