Toppar listan – före Billan, Stina och Gunde

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Billan, Gunde, Torgny, Elofsson, Stina – och överst Frida Karlsson.

Sportbladets sammanställning visar att silverhjälten inte bara är vår skidframtid.

Hennes medaljlopp som 19-åring är oöverträffat i svensk skidhistoria.

20 februari 1987 vann Marie Helene Westin storstilat tvåmilen i Obertsdorf. ”Billan” var 20 år gammal då och genombrottet var monumentalt.

När Frida Karlsson tre decennier senare pressar Therese Johaug över tio kilometer i klassisk stil är hon 19 år och 6 månader.

Kalla 27 och Olsson 32 år

Ska vi förstå vidden av prestationen kan vi gräva hela vägen ner i botten av svensk skidhistorias kista. Ingenstans hittar vi någon individuell VM-medaljör som varit yngre.

Förlora er gärna i listan härnere, den som visar att Stina Nilsson var 21 år, Gunde Svan 23, Charlotte Kalla 27 och Johan Olsson 32 när de för första gången klev upp på en individuella prispallen i VM. Föreställ er sedan vilken framtid Frida Karlsson kan gå till mötes.

Vad hon själv tror?

– Jag kan inte göra annat än att fokusera på att utvecklas som skidåkare. Sedan vill jag såklart se hur bra jag kan bli, säger hon men påpekar att hon inte tycker om att sätta gränser.

”En av de största genom tiderna”

– Jag har en del bitar som verkligen går att utveckla. Jag hoppas att det förhoppnings räcker till högst upp på pallen någon gång.

På presskonferensen efter loppet jämför norska reportrar Frida Karlsson med guldmedaljören. Therese Johaug var också junior, 18 år, när hon vann VM-brons på tremilen i Sapporo 2007.

– Om jag kan få en lika fin utveckling som Therese så kan det bli en rolig skidkarriär för mig också, säger Karlsson och utvecklar tanken:

– Klart att den här tjejen är en av de största idrottskvinnorna genom tiderna. Det är häftigt att jämföras med henne.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN