USA ska vinna för att hedra Palmer

Av: Andreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Tre raka förluster.
Men i år ska USA vinna Ryder Cup – för att hedra Arnold Palmer.

– Han kommer vara med oss för alltid, säger kapten, David Love III.

Det anses ligga precis bakom OS och fotbolls-VM när det kommer till största idrottsevenemang.

Ryder Cup, världens i särklass största golftävling, inleds på fredagen på Hazeltine National Golf Club i Minnesota.

Det blir en speciell tävling för deltagarna i allmänhet, men för amerikanarna i synnerhet.
Natten till måndagen, svensk tid, gick Arnold Palmer, en av världens bästa golfspelare genom tiderna och en av USA:s mest folkkära idrottare, bort. Han blev 87 år gammal.
Palmer spelade själv sex Ryder Cup, och var kapten i en, med USA som vinnare i samtliga. Han har även vunnit mest matcher genom tiderna (22).

”Förlorat en familjemedlem”

I år kommer USA att spela för Palmer, och... förhoppningsvis vinna.

– Det kommer bli en utmaning att vinna, men vi har utan tvekan fått inspiration av Arnold den här veckan. Vi hade redan massa bilder på honom i vårt omklädningsrum, och vi kommer hänga upp några till. Han kommer vara med oss för alltid, säger USA:s kapten, David Love III.

Han får medhåll av världsfyran Jordan Spieth.

– Vi kommer att hedra honom, på ett sätt eller annat. Vi alla lärde oss så mycket av honom. Vi skulle aldrig varit där vi är om det inte vore för honom, säger han.

Men Davis Love III medger att det varit en tuff vecka, för samtliga inblandade.

– Hela laget har varit förkrossade. Det är nästan som att vi förlorat en familjemedlem, säger han.

Stenson vill förlänga sviten

De senaste Ryder Cup har med sportsliga ögon varit en dyster historia för amerikanarna. Europa har vunnit tre raka i turneringen som spelas varannat år, och vunnit totalt åtta av de tio senaste tävlingarna.

En som ser fram emot att förlänga den sviten är Henrik Stenson. Svensken gör sitt tredje Ryder Cup, och han gör det som nybliven majorvinnare.

Uppladdningen har dock inte varit optimal.
I början av september klev hoppade han av PGA Tour-slutspelet på grund av ett slitet knä och han har inte spelat en tävling sedan dess.

– Det gör inte ont när jag spelar golf längre. Det har gjort mer ont när jag promenerat, men just nu känns det bra. Jag ser fram emot att möta ett tufft amerikanskt lag på bortaplan, men vi ska behålla trofén och förlänga trenden, säger Stenson på en presskonferens.

Allt du behöver veta inför årets Ryder Cup

På fredagen börjar den 41:a upplagan av Ryder Cup.

Här är årets golffajt mellan USA och Europa, sammanfattad i några korta punkter.

Banan: Hazeltine National ligger i Minnesota, vid Hazeltine-sjön ett par mil väster om Minneapolis. En lång och svår bana, nästan 7 000 meter, som tidigare har varit värd för bland annat US Open 1991 och PGA-mästerskapen 2002 och 2009.

Vädret: Det har regnat mycket de senaste veckorna och banan är blöt på sina ställen. Efter svalt väder, runt 15 grader, under träningsdagarna väntar temperaturer på 20–22 grader och ganska mycket sol när Ryder Cup avgörs fredag till söndag.

Sviten: Europa har vunnit Ryder Cup tre gånger i följd. USA vann senast 2008.

TT

Svensken: Henrik Stenson spelar Ryder Cup för fjärde gången i karriären. Han har varit med och vunnit två gånger, men aldrig på amerikansk mark.

Legenden: Golfkungen Arnold Palmer avled i söndags och hans ande svävar över årets Ryder Cup-upplaga. Nästan alla spelare har en egen

historia att berätta om Palmer.

Åldermännen: Phil Mickelson, 46, gör sin elfte Ryder Cup för USA. Lee Westwood, 43, spelar i Europa-laget för tionde gången.

Stjärnorna: Dustin Johnson, världstvåa och US Open-mästare, är en viktig kugge i USA. I Europa kommer världstrean Rory McIlroy till Ryder Cup i kanonform efter att ha vunnit Fedex Cup, före just Johnson.

n Debutanterna: USA har två rookies bland sina tolv spelare, medan

Europa har hela sex spelare som är med för första gången.

Världrankningen: Talar till USA:s fördel. Amerikanernas sämst rankade spelare – 31:an Ryan Moore – är bättre rankad än halva det europeiska laget.

Poängen: 28 matcher spelas och en poäng delas ut i varje match. Som regerande mästare behöver Europa 14 poäng för att behålla bucklan, USA behöver 14,5 poäng för att överta den.

Spelformerna: Foursome (spelarna slår vartannat slag), bästboll (två spelare spelar på varsin boll och väljer det bästa resultatet på varje hål) och singel (man mot man). Flest vunna hål vinner matchen.

 Spelprogrammet: Både fredag och lördag spelas fyra foursomematcher följt av fyra bästbollmatcher. På söndag spelas tolv singelmatcher.  (TT)

Publicerad:

LÄS VIDARE