Falk med superkval: ”Vilken fart”

Uppdaterad 2020-01-18 | Publicerad 2018-03-16

Stina Nilsson fick lämna återbud.

Men det kan bli svensk seger ändå. Hanna Falk gjorde ett superkval och var bland annat 7,31 sekunder före sprintcupvinnaren Maiken Caspersen Falla.

– Vilken fart det finns i den där kroppen, säger Anders Blomquist i SVT.

Längdskidor

När Stina Nilsson lämnade återbud till världscupavslutningen i Falun stod det klart att Maiken Caspersen Falla vann sprintcupen.

Men när kvalet avgjordes i Falun var norskan chanslös – mot en annan svenska. För det var OS-finalisten Hanna Falk som vann kvalet, 1,65 sekunder före Jessica Diggins och 2,7 sekunder för Natalja Neprjajeva från Ryssland.

Åtta svenskor vidare

Bästa norska blev faktiskt Marit Björgen som gick i mål på en stark femteplats medan Falla fick nöja sig med en elfteplats, drygt sju sekunder efteråt.

Flera andra svenskor gjorde också fina insatser. Jonna Sundling skrällde på sjätteplatsen, Anna Dyvik kvalade som åtta, Charlotte Kalla gjorde ett ovanligt bra sprintkval på tolfteplats och även Maria Nordström, Ida Ingemarsdotter, Maja Dahlqvist och Linn Sömskar gick vidare. Totalt är alltså 8 av 30 i finalen svenskor.

Sista åkare att ta sig till final blev världscupledaren Heidi Weng som slåss om titeln med Ingvild Flugstad Östberg som i sin tur avancerade på 17:e plats. Sämre gick det för Ragnhild Haga som föll i kvalet och missade avancemang.