”Henrik von Eckermann är väldigt engagerad”

Fredrik Jönsson efter succén: Det var han som ropade

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Jönsson är en 45-årig nykomling och i dag kan ta sin första individuella VM-medalj.

Vi ska snart gå in på det, men först måste ett gäckande mysterium lösas.

Vem vare som gasta?

1996 kom Fredrik Jönsson på 13:e plats i Atlanta-OS i fälttävlan. En septembervecka 2018 debuterar han i mästerskapssammanhang i hoppning och vinner VM-silver i lagtävlingen.

Vad hände de 22 åren däremellan? Hur växte den pigge parveln upp till den solbrände gamängen med bakåtstruket hår som synts i SVT:s sändningar från Tryon, USA i veckan?

Vi avvaktar lite med de frågorna.

”Han vill så väldigt mycket”

För en bild stannar kvar från fredagskvällens drama. På slutet av Jönssons runda i nationshoppningen hade Cold Play klarat alla hinder fram till det sista. I en frusen sekund insåg publiken vad som stod på spel.

Skulle ekipaget nolla var den blågula VM-medaljen garanterad.

Det hördes ett internationellt sus. Ett artigt amerikanskt sorl. Och genom allt skar en förhoppningsfull svensk stämma. Den dånade över arenan, hem till tittarna.

– UPP NU FÖR FAN!

Jo, nog lydde Jönsson och Cold Play, de flög upp för fan, över bommen och ordnade silvret, men ... men vem var det som skrek?

När Sportbladet når Jönsson är lördagens besiktning just klar. Cold Play verkar harmonisk trots en lång veckas tävlande, förhoppningsvis orkar han med den sista urladdningen som den individuella finalen kräver.

– Det var Henrik von Eckermann. Jag hörde det tydligt. Henrik är en väldigt engagerad och aktiv lagmedlem. Han vill så väldigt mycket, säger Fredrik Jönsson.

”Flåset är inga problem”

Hörde du ordagrant vad han skrek?

– Jag hörde inte exakt, men jag hörde hans engagemang. Det gick inte att missa.

Vi misstänkte din pappa annars (Jan Jönsson vann OS-brons i fälttävlan i München 1972, reds anm).

– Nja. Men han är här och tittar. Han och min son. Nu är de extra glada att jag gör en bra prestation.

Vem får svårast att klara av finalen – du eller Cold Play?

– Jag klarar av mina 90 sekunder på banan utan problem. Det skulle vara värre om hästen börjar bli trött i musklerna, men flåsmässigt är det heller inga problem.

I fredags drog Peder Fredricson på sig åtta fel och sjönk i resultatlistorna. Därför är Fredrik Jönsson bäste svensk på sjunde plats med totalt 7,23 fel. Han måste i första omgången hålla sig bland de tolv främsta för att nå den avgörande rundan. Men om han tittar uppåt i stället för ner ser han att VM-bronset bara är ett nedslag bort.

”Jag är inte så snabb...”

Du är debutant i den här sortens tävling. Vågar du ens tänka på individuell medalj?

– Jag vill inte göra det. Jag brukar tänka på prestationen. Fast jag kan se på pappret att det är fullt möjligt.

Du har just blivit känd i de breda lagren. Vad är du för person?

– Jag har hållit på med hästar hela mitt liv och bestämde mig för att rida professionellt i 20-årsåldern. Jag ville bli lärare, men att rida var roligare. Jag började med fälttävlan men bytte till hoppning några år efter att Peder (de är barndomsvänner, reds anm) gjorde det, 2004. Min fru och far har ett stall så vi håller på och tävlar och pular.

Det här är en fråga jag inte ställt förut: Vad har du hållit på med de senaste 22 åren?

– Jag är inte så snabb när jag gör grejer och har inte sökt upp rampljuset. Men jag har tävlat och levt med hästar på hög svensk elitnivå, under de allra bästa. Tävlat en del internationellt men inte tagit det sista klivet. Då förblir man anonym.

”Ingen har klippt gräset”

Hur är det nyvunna kändisskapet?

– Jag märker det inte här i USA, inte mer än att det är väldig fart i telefonen. Det är bara kul att man kan underhålla folk.

Något jag reagerade på var prisutdelningen efter lagtävlingen. Alla kvinnor hade hjälm, alla män var barhuvade. Varför var det så?

– Det är en gammal tradition. Fråga mig inte varför. Nu för tiden är det inte regel på det, men för ett par år sedan var det obligatoriskt att som herre ta av hatten för att hälsa på publiken. Det hänger liksom kvar.

Hur ska du belöna Cold Play efter tävlingarna?

– Han ska få en månads vila. Gå i hagen och äta gräs. Ha det lugnt och skönt.

Själv då?

– Jag får ta det lugnt ett par dagar. Ingen har klippt gräset när jag har varit borta så jag får börja med det.

Publicerad:

LÄS VIDARE