Kvinna fängslad för protest mot Bahrain GP

Kräver att F1-lopp ställs in om kvinnan inte släpps

Publicerad 2018-11-20

Sebastian Vettel tog starten i Bahrain i år.

2017 protesterade Najah Ahmed Yusuf mot F1-loppet i Bahrain via sociala medier.
Därefter blev hon slagen, sexuellt trakasserad och dömd till fängelse i tre år.
Nu erkänner F1:s chefer att de är oroade och organisationer för de mänskliga rättigheterna vill att nästa års VM-deltäving ställs in - om inte kvinnan släpps.


F1-loppet i Bahrain har ett tungt förflutet, 2011 ställdes loppet in sedan protesterna mot regimen och för mänskliga rättigheter varit så stora att man varken kunde garantera säkerheten för förarna eller besökarna. Året efter fortsatte protesterna, men tävlingen genomfördes och det har den gjort varje år sedan dess.
2017 skrev Najah Ahmed Yusuf kritiska inlägg på Facebook i samband med tävlingen, enligt brittiska The Guardian står det i domstolsbeslutet att hon bland annat skrivit ”Nej till F1 i ockuperade Bahrain” och att när F1 kommer till hennes land så var det bara för att ”den styrande al-Khalifa familjen skulle rentvå sitt kriminella förflutna och deras brott mot mänskliga rättigheter”. Hon krävde också ”Frihet till Formulas fångar” och syftade på de protestanter som fängslats för att de tidigare kritiserat Bahrain GP.

Arresterad för inlägg på sociala medier

En vecka senare blev hon arresterad och enligt tidningen vittnar honom om att hon blev slagen med skor i samband med att hon arresterades, att hon utsattes för sexuella trakasserier, att ingen advokat var närvarande under förhören och att hon tvingades underteckna en bekännelse vilket ledde till att hon fängslades i juni.
– Vi är oroade över de citaten i domstolsbeslutet som beträffar Yusufs kommentarer mot arrangemanget av Bahrain GP i Formel 1 2017, säger Sacha Woodward Hill, general konsul för F1 enligt The Guardian.
– I sin globala verksamhet arbetar Formel 1 för att respektera de erkända mänskliga rättigheterna. Som en del av vårt engagemang förväntar vi oss att alla åsikter, för och emot, som uttrycks på ett fredligt sätt i samband med ett F1-arrangemang, ska kunna göra så utan någon att det blir något straff som påföljd. Detta gäller före, under och efter evenemanget.

Sebastian Vettel.

2017 meddelade Formel 1 ”journalister och kommentatorer som vill använda Bahrain GP för att uttrycka sina åsikter ett fredligtsätt ska kunna göra det utan att riskera några repressalier". Enligt de grupper som arbetar för de mänskliga rättigheterna i landet har detta inte gällt i fallet Yusuf, i september blev hon exempelvis slagen i fängelset sedan hennes fall tagits upp av det brittiska parlamentet och sedan dess har hon inte heller fått träffa sin familj.

– F1 har makt och när de inte agerar betyder det att de bidrar till Najahs lidande. Formel 1 måste lägga sin fulla kraft på att deras affärspartner omedelbart och ovillkorligt släpper henne fri. Om det krävs att Bahrain GP 2019 ställs in så låt det göra det, säger Sayed Ahmed Alwadaei direktör för ”Bahrains institut för mänskliga rättigheter och demokrati”.

Ställ in F1 2019 - om kvinnan inte släpps

Enligt Bahrains regering har Najah Ahmed Yusuf fängslats för att hon mellan år 2010 och 2017 främjat och uppmuntrat människor att största de politiska och sociala systemen.
– Alla individer i kungariket är garanterade en rättvis och likvärdig behandlig inom rättsystemet, de har rätt till juridisk representation i alla skeden och möjligheter att överklaga domstolens beslut, säger Fahad al-Binali på Bahrains utrikesdepartement till The Guardian.

– Najah Ahmed Yusufs klagomål har förts vidare till Bahrains oberoende ombudsman och att man granskat klagomålen om påstådd misshandel har ärendet hänvisats till SIU (Special Investigations Unit).
F1 kör säsongens sista lopp i Abu Dhabi på söndag, säsongen 2019 startar i mars och tävlingen i Bahrain ska avgöras den 31 mars nästa år.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln