André Myhrer missade medaljen i VM-slalomen

Även Hargin slutar nu(?): ”Tungt att säga”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÅRE/STOCKHOLM. Det blev ingen svensk pallplats för varken André Myhrer eller Mattias Hargin i VM-slalomen.

Svenskarna hamnade utanför topp 10 och nu kan båda åkarna avsluta sina karriärer.

– Jag har sagt till alla att det skulle kunna vara sista tävlingen och det är inget jag säger för att jag är besviken och arg, säger Hargin.

Anna Swenn-Larssons slalomsilver i går blev Sveriges enda medalj i hemma-VM i Åre.

Under den sista tävlingsdagen skulle herrarna göra ett försök att följa upp Swenn-Larssons triumf i backen – men det ville sig inte.

André Myhrer, 36, kom tia i förstaåket – 2,28 sekunder bakom österrikaren Marcel Hirscher. Och i det andra åket gick det inte så mycket bättre. Skidorna stack lite och han tappade fart i början av backen. Det gick inte att rädda upp och han körde in på trettonde plats.

Hirscher vann igen

Myhrer kom in 73 hundradelar efter suveränen Hirscher. Österrikaren tog guld – hans i slalomen och hans landsmän Michael Matt och Marco Schwarz gör honom sällskap på pallen.

Hirscher är nu den andra manlige åkaren med tre VM-guld i slalom efter Ingemar Stenmark. Han har nu sju VM-guld i karriären, varav två är lagguld.

– Det är otroligt det han gör. Han avgör racet redan i första, säger André Myhrer.

”Tyngre säsong än i fjol”

Myhrer om den egna insatsen:

– Nej, tyvärr når jag inte upp till nivån som jag skulle vilja i dag. Jag går ut och ger allt jag kan. Det var andra som hade samma plan verkade det som. Det summerar ganska väl säsongen som helhet. Jag får inte till det och farten är inte där. Det är en tyngre säsong än vad jag hade i fjol, men det finns en del ljusglimtar, säger han.

Vad säger du om framtiden?

– Jag har sagt redan innan att jag vill köra klart säsongen innan jag tar ett beslut. Jag har mer att ge. Det finns mer bitar och jag har farten där emellanåt.

– Jag pratade med Julien Lizeroux (fransk åkare) innan. Jag får vänta till han slutar innan jag gör det – han är fyra år äldre.

Öppnar du för ett till OS nu?

– VM verkar inte vara min grej, OS är bättre, säger han och skrattar.

”Tack för det här”

Mattias Hargin slutade på tjugonde plats.

– I slutändan inte det jag hoppades på, men det var tufft i dag och göra nått från det utgångsläget jag var i och med den form jag är i, säger han.

Efter sin målgång vände sig den 33-åriga svensken mot kamerorna nere i målfållan och skrek: “Tack för det här”.

Efter åket flaggade även Hargin för att det kan vara hans sista mästerskap.

– Jag har lite svårt att säga det rakt ut. Jag har sagt till alla att det skulle kunna vara sista tävlingen och det är inget jag säger för att jag är besviken och arg. Det har växt fram lite, men jag har haft fullt fokus på det här racet. Det har varit målet under väldigt många år, säger han.

Ska du inte ens fullfölja säsongen?

– Jag har inte funderat så mycket, men skulle helt klart kunna vara så att det slutar här. Farten och åkningen finns inte där. Motivationen och VM finns. Låt mig smälta det lite till, säger han och fortsätter:

– I slutändan är det kanske jag som inte räcker hela vägen. Jag tycker att jag haft en bra karriär. Jag tycker att jag varit tillräckligt bra för att vara ännu mer i toppen – jag fick en vinst – och överlag har jag gett mycket hjärta och krigat i toppen i över tio år. I år är det första dåliga säsongen.

1 av 2 | Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Mattias Hargin.
Publicerad:

LÄS VIDARE